Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ


Αν κάποιος συγκρίνει την σχολή στην τωρινή κατάσταση και μια εβδομάδα πριν, θα συνειδητοποιήσει ότι "ως δια μαγείας" οι παρατάξεις εξαφανίστηκαν. Η κατάσταση «σύψης και παρακμής» που φαίνεται όμως στην σχολή, δεν αντικατοπτρίζει και την παραγματικότητα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα φερέφωνά του στις σχολές ( δηλαδή οι πρυτανείες ) εκμεταλλεύονται τις μέρες πριν την εξεταστική για να περάσουν όσα κομμάτια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμησης προλαβαίνουν. Έτσι προσπάθησαν να περάσουν και στην Γεωπονική πέρισυ τον νόμο πλαίσιο μέσω του εσωτερικού κανονισμού, σε αυτό πόνταραν και όταν μας έκλεψαν τις εξετασικές. Φέτος η λίστα των μεταρρυθμήσεων, φαντάζει πιο μεγάλη και απειλιτική από ποτέ:

Πρώτος στόχος, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αξιολόγησης. Αυτό φαίνεται πιο ξεκάθαρα με την διανομή των ερωτηματολογίων στα εργαστήρια. Την αξιολόγηση των επιχειρηματιών στην Γεωπονική ήρθαν να εφαρμόσουν οι σύμμαχοι – τσιράκια τους στις σχολές. Ήρθε να την εφαρμόσει η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με μέλη τους να μοιράζουν τα ερωτηματολόγια στην σχολή.


Την διανομή αυτή την σιγόνταρε και το πιο μαύρο μπλοκ καθηγητών, είτε υπερασπιζόμενοι την διανομή των ερωτηματολογίων, είτε κάνοντάς την οι ίδιοι (!). Να έχουμε βέβαια υπόψην μας πως τα ερωτηματολόγια δεν λαμβάνονται υπόψην στα τελικά συμπεράσματα της αξιολόγησης, αλλά αποτελούν μέσο νομιμοποίησης του νόμου στους φοιτητές. Καμία εφαρμογή λοιπόν της αξιολόγησης που στα 5 πρώτα ιδρύματα όπου ολοκληρώθηκε, κατέλειξε στην αναγκαιότητα του να μειωθούν τα δωρεάν συγγράμματα, να σταματήσουν οι φοιτητές να έχουν γνώμη και να αγωνίζονται, να διαλυθούν να πτυχία κα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τον νόμο πλαίσιο... Φέτος έχουμε συναντήσει τον νόμο πλαίσιο στο μπάχαλο των συγγραμμάτων, στην εγκαθύδριση manager και στα 4α ετή αναπτυξιακά προγράμματα. Τον ξαναβρίσκουμε όμως στην υποχρεωτική εξέταση σε 3 μαθήματα εκτός του τρέχοντος εξαμήνου (ν+3), τον βρίσκουμε στην συρρίκνωση της εξετεστικής σε 3 εβδομάδες, τον συναντάμε και στην εκλογή προέδρων τμήματος σύμφωνα με τις νέες διατάξεις...

Οι εκλογές μέχρι στιγμής γινόντουσαν με εκπροσώπους από παρατάξεις, διοικητικούς και καθηγητές να ψηφίζουν για τον εκάστοτε πρόεδρο. Με τον νόμο πλαίσιο αντί για τις παρατάξεις θα ψηφίζουν απευθείας όλοι οι φοιτητές. Το προηγούμενο καλοκαίρι ( όταν είχε μπλοκαριστεί αυτό το μέτρο ), οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της καταστολή και των δολοφονιών πλάι – πλάι με τους γνωστούς δημοσιογράφους ( βλ Πρετεντέρης ) παρέδιδαν μαθήματα δημοκρατίας. Τι πιο δημοκρατικό από το να ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές και η συνολική ψήφος να μετράει μόνο το 40% του αποτελέσματος; Τι πιο δημοκρατικό από το να ψηφίζουν οι φοιτητές τον άνθρωπο που στο μέλλον θα προωθεί τις εντολές του υπουργείου; Τι πιο δημοκρατικό άλλωστε από το να μεταφέρονται οι σχέσεις διαφθοράς μεταξύ παρατάξεων και υποψηφίων καθηγητών σε όλους τους φοιτητές; Δεν είναι δημοκρατία αυτοί που σου κάνουν την ζωή «πατίνι» να ισχυρίζονται ότι τους στηρίξανε όλοι οι φοιτητές;
Τα μαθήματα δημοκρατίας τους τα επιστρέφουμε μαζί με το φασιστικό βάρος που εδώ και χρόνια κουβαλάνε περήφανοι στις πλάτες τους...

Τελευταίο και πιο επιζήμιο είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης της ΕΕ που διαδέχεται το παλιό ΕΠΕΑΕΚ, το ΕΣΠΑ. Μιλάμε για την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη πρόταση υποταγής του πτυχίου και της εκπαίδευσης στα συμφέροντα της εργοδοσίας. Η υποταγή αυτή ξεκινάει μάλιστα από τα χρόνια φοίτησης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναγκαστική πρακτική μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσης, χωρίς ασφάλιση και μισθό (!). Το πρόγραμμα αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της ΕΕ για την παιδεία ( βλ Μπολόνια ) Όλη η εκπαιδευτική μεταρρύθμηση άλλωστε πηγάζει από αυτήν.

Οι παρατάξεις του αστικού μπλοκ εξουσίας ΔΑΠ – ΠΑΣΠ δεν κάνουν την «πάπια» γιατί απλά περάσανε οι εκλογές. Η σιωπή τους έχει αποδειχθεί «χρυσός» στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμησης. Στην άρνηση πολιτικής θέσης απέναντι σε αυτήν είναι άλλωστε συνιθισμένες. ( βλ Δεκέμβρης, Συγγράμματα κλπ ). Στην ίδια – σταθερή για φέτος κατεύθυνση παραμένουν και οι παρατάξεις της επίσημης αριστεράς στην σχολή ( ΚΝΕ – ΑΡΕΝ ). Είδαμε βέβαια πως αυτή η θέση μόνο διευκόλυνση στην εφαρμγή των μέτρων μπορεί να αποτελέσει. Το σίγουρο είναι πως για την ανατροπή της μαυρίλας που μας ετοιμάζουν δεν μπορούμε να την βασίζόμαστε πανω τους. Για αυτό και είναι απαραίτητη η διεξαγωγή γενικής συνέλευσης. Για το πλοκάρισμα των σχεδίων κυβέρνησης – πρυτανείας, για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των αναγκών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/05 13.00 ΣΤΟ αμφ. Σιδερη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ν+3 και την συρρικνωση της εξεταστικης, 12.00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ


ΑΝεξάρτητος Αριστερός Χώρος

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου