Ποιοι είμαστε

Ο ΑΝεξάρτητος Αριστερός Χώρος αποτελεί από το 1991 ανεξάρτητο σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΕΑΑΚ στην Γεωπονική. Δηλαδή μια συλλογικότητα και πολιτική οντότητα που λειτουργεί στα πλαίσια της σχολής αλλά και έξω από αυτήν. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από συζητήσεις "από τα κάτω" δηλαδή από την βάση με εργατική δημοκρατία όπου κάθε μέλος έχει ίσο λόγο και μετράει ισάξια με τον υπολοίπων. Εκεί καμία γνώμη δεν καταπνίγεται (πχ. μέσο ψηφοφορίας) αλλά η λύση στις διαφωνίες δίνεται από τη σύνθεση των απόψεων έτσι ώστε η δράση του σχήματος να είναι ενιαία.
Στόχος μας είναι η μαχητική έκφραση του φοιτητικού κινήματος μέσα από διαδικασίες βάσης (γενικές συνελεύσεις)όπως και έχει καταφέρει άλλωστε σε μια ιστορία φοιτητικού κινήματος με πιο πρόσφατα παραδείγματα το κίνημα του 06' - 07' και την εξέγερση του Δεκέμβρη.


ΚΑΙ Η ΕΑΑΚ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?

ΕΝΙΑΙΑ: ενότητα της πλειοψηφίας των φοιτητών και των αυριανών εργαζομένων με βάση τις κοινές ανάγκες και τα συμφέροντά τους. Γιατί οι δυνατότητες της περιόδου μας το επιβάλλουν.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ: από τους κρατικούς μηχανισμούς, τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την κυρίαρχη αστική πολιτική και την ιδεολογία του εργοδοτικού και του καθηγητικού κατεστημένου. Ανεξάρτητοι από τους πελατειακούς μηχανισμούς και την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων. Ανεξάρτητοι από κομματικούς μηχανισμούς που προσφέρουν ατομική ανέλιξη και αναζητούν φερέφωνα και χειροκροτητές. Ανεξάρτητοι γιατί θέλουμε να παράγουμε εμείς πολιτική για τον εαυτό μας και όχι “άλλοι για εμάς”.  Θέλουμε, όμως, να είμαστε βαθιά εξαρτημένοι  από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών, των νέων και των εργαζόμενων, δηλαδή από τα δικά μας δικαιώματα.  


ΑΡΙΣΤΕΡΗ:  Γιατί πιστεύουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα, ξεκινώντας από αυτά της καθημερινότητας και φτάνοντας σε ζητήματα που αφορούν το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έχουν πολιτικές αιτίες. Γιατί παίρνουμε θέση στο δίλημμα “ ή με αυτούς που εκμεταλλεύονται ή με αυτούς που καταπιέζονται”. Επειδή παλεύουμε για μια ζωή χωρίς δυνάστες και εκμεταλλευόμενους. Επειδή στο “ρεαλισμό” της υποταγής στο κέρδος, της αναδιάρθρωσης σε παιδεία και εργασία απαντάμε με το ρεαλισμό των ανατρεπτικών αντικαπιταλιστικών νικηφόρων αγώνων που φέρουν στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα δικαιώματα της θιγόμενης πλειοψηφίας. Είμαστε με την αριστερά που διεκδικεί να νικήσει, που πρωτοστατεί στα κινήματα, που δε θεοποιεί τους δύσκολους συσχετισμούς, που δεν επιθυμεί να συντρίψει ότι δε μπορεί να ελέγξει, που δεν υποτάσσει  τα πάντα στις κοινοβουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη αντιπροσώπων. Είμαστε με την αριστερά της εποχής μας, που προσπαθεί να αναδιατυπώσει το αίτημα της απελευθέρωσης από την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο.     

ΚΙΝΗΣΗ: για ένα κίνημα διαρκείας που θα πηγαίνει τους αγώνες μέχρι τέλος. Δεν θα αρκείται στο εφικτό αλλά θα επιβάλλει το κοινωνικά αναγκαίο.