Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!


 

Δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 2009 εκλέχθηκε και ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι η κυβέρνηση που κατάργησε την έννοια των δημόσιων αγαθών και ξεπουλάει ότι βρίσκει, η κυβέρνηση που καταδίκασε έναν ολόκληρο λαό στην εξαθλίωση, που παντρεύτηκε με το ΔΝΤ και μαζί με την ΕΕ προσπαθεί να μας στείλει εκατό χρόνια πίσω. Γράφτηκαν στην ιστορία σαν αυτούς που έφτιαξαν και επέβαλλαν το μνημόνιο, που ψήφισαν το μεσοπρόθεσμο. Αυτό το οποίο κάνει το ΠΑΣΟΚ με την πλήρη σύμπευση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ είναι να μετακυλήσει την κρίση του καπιταλισμού και την απώλεια των κερδών μίας μικρής ( αλλά κυρίαρχης ) ομάδας στις πλάτες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση που πριν από δύο χρόνια φάνταζε πανίσχυρη και ανίκητη, τώρα είναι η ποιο λαομίσητη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, είναι κυβέρνηση επικίνδυνη και πρέπει να πέσει τώρα! Πρέπει να πέσει από τους λαϊκούς αγώνες, από την πίεση και τον ασφυκτικό κλοιό μιας κοινωνικής εξέγερσης που θα επιβάλει την θέληση των πολλών κόντρα στην καταπίεση της σύγχρονης ολιγαρχίας των τραπεζών. Αυτή η κοινωνική εξέγερση είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.

Με τις φοιτητικές καταλήψεις του προηγούμενου διαστήματος, τους μαθητές και την απεργία διαρκείας των εργαζομένων στον δήμο άνοιξε ένας κύκλο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης και την κυβέρνηση που δεν μπορεί να κλείσει, παρά κορυφώνεται και γιγαντώνεται. Ένα μεγάλο σημείο σε αυτήν την σύγκρουση θα είναι και η απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη. Η στάση μας στην απεργία και την πορεία μπορεί να μην ρίξει αυτόματα την κυβέρνηση και το καθεστώς που αυτή επιβάλλει αλλά θα έχει πολύ σημαντικά και άμμεσα αποτελέσματα στον αγώνα για την ανατροπή της όπως και η εξέγερση του Πολυτεχνείου το '73 έριξε την χούντα που τυπικά παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά! Για αυτόν τον λόγο την Τετάρτη και την Πέμπτη κατεβαίνουμε στο κέντρο της Αθήνας και δεν φεύγουμε! Ακόμα και αν προσαθήσουν να μας διώξουν επανασυγκροτούμαστε και παραμένουμε στο κέντρο και στο Σύνταγμα.

Μαζί με την κατάρρευσή τους όμως είναι χρέος και καθήκον μας να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε με ποιον ακριβώς τρόπο η καινούρια κατάσταση στην οποία θα ζήσουμε, δεν θα αποτελεί μία από τα ίδια, ή κάτι ακόμα χειρότερο. Πρέπει να δούμε πως θα ζήσουμε με καλύτερους όρους.

Αυτό το ζήτημα που έχούν ήδη αρχίσει να το «συζητάνε» όλες οι εφημερίδες και τα κανάλια, έχει δύο απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση είναι ότι στην θέση του ΠΑΣΟΚ, θα ανέβει μία άλλη κυβέρνηση, ένας άλλος υποψήφιος για να διαχειρηστεί την ίδια κατάσταση, κάποιος που πιθανά θα αυτοβαφτιστεί «μεσσίας και σωτήρας» μας με στόχο να κάνει τα ίδια ακριβώς πράγματα με τους προκατόχους του. Όλοι αυτοί το μόνο που θέλουνε είναι να ολοκληρώσουν το έργο που έχει κάνει η τωρινή κυβέρνηση, να θεμελιώσουν την κοινωνία της καταπίεσης. Θέλουν συγκεκριμένα να καταργήσουν ολοκληρωτικά την δημόσια και δωρεάν παιδέια, να πουλήσουν και να ιδιωτικοποιήσουν ότι κρατική περιουσία έχει μείνει, να στείλουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην εφεδρεία και την ανεργία, να επιβάλλουν παραπάνω μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτά άλλωστε είναι οδηγίες της ΕΕ και του ΔΝΤ για να υλοποιηθούν στο άμμεσο μέλλον. Αυτό το παιχνίδι θα καλέστούν να παίξουν η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη και η Ντόρα που έχουν πλήρη επίγνωση για τον ρόλο τους.

Είναι πρακτικά αδύνατο να δωθεί κάποια λύση στα προβλήματά μας και να φτιαχτεί μία νέα κοινωνία μέσα από το ίδιο πολιτικό σύστημα που υπάρχει και σήμερα. Το πολιτικό σύστημα αυτό έχει χρεωκοπήσει γιατί η λογική ψηφίζω κάθε τέσσερα χρόνια αυτούς που εν λευκώ θα κάνουν ότι θέλουν, μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση. Όποιος δεν το βλέπει αυτό είτε είναι κομμάτι της σαπίλας, είτε είναι κοντόφθαλμος και λέει πράγματα ανεδαφικά. Σε αυτήν την κατηγορία είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεται αρίστερή κυβέρνηση αλλά το μόνο πράγμα που έχει να υποσχεθεί είναι ότι αν βγεί στην εξουσία θα διαπραγματευτει με καλύτερους όρους με την Τρόικα! Πιστεύει δηλαδή ότι αν κάτσει κάποιος στο τραπέζι μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα συμφωνήσει σε καλύτερους μισθούς, απαγόρευση των απολύσεων κλπ. Μάλλον μας κοροϊδεύουν...

Είναι πλέον κατανοητό ότι το κύριο ζήτημα είναι πως το υπάρχον σύτημα θα καταρεύσει και όχι πως θα επιζήσει. Το αμέσος επόμενο πράγμα που πρέπει να γίνει λοιπόν με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι εκλογές όπως διατυμπανίζει το ΚΚΕ. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως το κομμάτι αυτό της αριστεράς που εδώ και δύο χρόνια, καταδίκαζε με τον πιο χυδαίο τρόπο την αντικαπιταλιστική αριστερά επειδή έλεγε πως είναι άμμεση ανάγκη να πέσει η κυβέρνηση, μέσα σε δύο εβδομάδες ενσωματώνει το αίτημα αυτό και το διαστρευλώνει πλήρως. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει για να γίνουν εκλογές και να βγει κάποιο άλλο κόμμα στην εξουσία μέσα από κοινοβουλευτικούς θεσμούς διατηρόντας την αστική ομαλότητα (όπως διατυμπανίζει και πράττει το ΚΚΕ) αλλά το πως θα πάρει ο κόσμος την κατάσταση στα χέρια του.

Δεν πληρώνουμε το χρέος και την κρίση. Παύση πληρωμών -διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πάγωμα έως και διαγραφή όλων των δανείων των εργαζομένων. Έξοδος από το ευρώ, αποδέσμευση από το σφαγείο των λαών που λέγεται ΕΕ.

Εάν δεν παλέψουμε για να επιβάλλουμε αυτά τα πράγματα, αν δεν πάρουμε το μαχαίρι από τους εκμεταλλέυτές μας, τότε για τι άλλο μπορούμε να παλέψουμε; Εδώ και δύο εβδομάδες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες και στους δήμους έχουν καταλάβει πως στην εποχή της κρίσης τίποτα δεν χαρίζεται και με πρότυπο το φοιτητικό κίνημα κάνουν καταλήψεις στους χώρους δουλειάς τους. Έχουν καταλάβει πως το μόνο ερώτημα πλέον έιναι «ή εμείς ή αυτοί». Θα πρέπει πλέον να φτιάξουμε όργανα λαϊκής πολιτικής, να οργανωθούμε από τα κάτω και να πάρουμε όσα μας αρνιούνται, να αναβαθμίσουμε τις γενικές συνελεύσεις μας, να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συνελεύσεις βάσης, να δυναμώσουμε τις συνελεύσεις στις γειτονιές και τις πλατείες. Όπως ο πλέον αρμόδιος για το πως θα σπουδάσουμε καλύτερα είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι ξέρουνε καλύτερα το πως θα δουλέψουν και θα ζήσουν Το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να μας πάρουν είναι το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και να νικάμε. Μόνο μέσα από την δράση του λαού και του κόσμου της δουλείας γράφεται ιστορία και στο κέντρο αυτής της ιστορίας βρίσκεται η δικιά μας η γενιά που δεν υποτάσσεται, δεν σκύβει το κεφάλι. Οι θαυμάσιες και παράξενες μέρες της 48α ωρης απεργίας θα είναι μόνο η αρχή.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου