Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ

«Το μέγεθος της στρεβλότητας και του ανορθολογισμού που παρουσίαζε ο τρόπος ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί δεκαετίες, με αποτέλεσμα τον σημερινό ακαδημαϊκό χάρτη…” Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα σύμφωνα με τον υπουργό παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο. Ο ανορθολογισμός με τον οποίο αναπτύχθηκε ο χάρτης της εκπαίδευσης. Τι μας θυμίζει όμως η λέξη ανορθολογισμός; Ακριβώς το ίδιο είχανε πει για τους δήμους! Τότε με ένα παρόμοιο σχέδιο με αυτό της «Αθηνάς» εν ονόματι Καλλικράτης κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις συγχωνεύοντας και καταργώντας τα πάντα και παντού με αποτέλεσμα δήμοι να μην έχουν λεφτά να συντηρήσουν σχολεία! Πότε άλλοτε μας το ξανάπαν; Όταν πήγαν να  διαλύσουν τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τώρα πέρα από το ότι σχεδόν τα πάντα υπολειτουργούν στον χώρο της υγείας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ακόμα και στα αναγκαία (π.χ. βελόνες, σεντόνια κτλ). Η ειρωνεία βέβαια δεν έγκειται στο γεγονός ότι ο χώρος της υγείας και της αυτοδιοίκησης δεν «εξορθολογήστε» αλλά στο ότι αυτοί που μιλάνε για ανορθολογισμό, η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ είναι αυτοί που τη δημιούργησαν με την ίδια πολιτική στο παρελθόν. Τα περίφημα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ τα οποία ερχόντουσαν το τέλος της δεκαετίας του ’90 με χορηγίες από την ΕΕ μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν υπερεξειδικευμένους αποφοίτους ουσιαστικά αποτύπωναν την ανάγκη τότε του αναπτυσσόμενου καπιταλισμού να ψάξει να βρει νέα πεδία κερδοφορίας για να μπορέσει να επεκταθεί.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Σήμερα που ζούμε αναμφισβήτητα σε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις του καπιταλισμού δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα περιττά βάρη πρέπει να φύγουν και ο καπιταλισμός να ενισχύσει τις πλευρές εκείνες που έχουν μείνει ανεξερεύνητες για χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι σχολές και ιδρύματα που δε φέρουν κανένα απολύτως κέρδος ή καμία έστω προοπτική στη Κυβέρνηση και τους εφοπλιστές δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν και κατά συνέπεια καταργούνται ή συγχωνεύονται (σε πρώτη φάση τουλάχιστον). Το σχέδιο Αθηνά λοιπόν έρχεται να επιβάλει με έναν φοβερά βίαιο τρόπο τους νόμους Διαμαντοπούλου / Αρβανιτόπουλου και να ετοιμάσει την νέα γενιά για να γίνει η γενιά της ανεργίας, των 400 euro και της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα:
1.                  Επιβάλει ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση από τη μία πουλώντας γνώση και από την άλλη δίνοντας την έρευνα και την μόρφωση στα χέρια και τις ορέξεις ιδιωτών – επιχειρήσεων κ.ο.κ. Μιά ματιά μονάχα στα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου διοίκησης μπορεί να ανοίξει τα μάτια αφού ανάμεσά τους είναι άνθρωποι από την Friesland, την Nestle και το ΣΕΒΤ.
2.                  Η φοβερή μείωση της χρηματοδότησης ρίχνει το βάρος της λειτουργίας των πανεπιστημίων από την μία στις πλάτες της σπουδάζουσας νεολαίας και από την άλλη στην εύρεση ιδιωτικής χρηματοδότησης η οποία και φυσικά θα έρθει να παίξει και φοβερά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών.
3.                  Μειώνει σημαντικά τους εισακτέους καθιστώντας ξεκάθαρο ότι πλέον θα μπορεί να σπουδάσει μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα. Εντείνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς σε μια προσπάθεια η νεολαία σήμερα να μείνει αμόρφωτη.
4.                  Ταυτόχρονα δημιουργεί έναν τελείως διαφορετικό χάρτη για την νεολαία σήμερα και τον αυριανό εργαζόμενο ο οποίος θα βρίσκεται στο έλεος της κάθε εργοδοσίας αφού τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα καταργούνται πλήρως και θα ψάχνει συνεχώς να επανακαταρτιστεί από διάφορα προγράμματα και σεμινάρια.
Στην Γεωπονική οι αλλαγές που θέλουν να φέρει το σχέδιο Αθηνά θα είναι καθηλωτικές και αποτρόπαιες. Ουσιαστικά το νομοθετικό τερατούργημα που προωθεί το μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Χρυσή Αυγή, θα διαλύσει εντελώς το γεωπονικό πανεπιστήμιο και στην θέση του θα βάλει επιστήμες του περιβάλλοντος και επεξεργασίας τροφίμων. Κανείς δεν λέει τι θα γίνει με τα τμήματα του ΓΠΑ, γιατί πολύ απλά μετά από το σχέδιο Αθηνά στόχος τους είναι να τα καταργήσουν! Όλη αυτή η διαδικασία βέβαια - όπως παραδέχεται το υπουργείο - γίνεται στα πλαίσια του «Αγγλοσαξονικού Μοντέλου εκπαίδευσης». Συνοπτικά αυτό το μοντέλο σημαίνει κατάργηση του πτυχίου, 2 κύκλοι σπουδών ( άλλη μια κατάκτηση της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ ) και διάλυση του πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε. Σε αυτή την προσπάθεια ενεργοί συμβουλάτορες του υπουργείου είναι τα κυβερνητικά λόμπι που εδώ και χρόνια υποστήριζαν μία τέτοια λογική ( Βλ. Πρόταση εξέλιξης 2005 του Ζέρβα που με καταλήψεις και αγώνα αποσύρθηκε). Τα συμβούλια διοίκησης δηλώνουν με θράσος ότι θα πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά και οι πρυτάνεις με τα υπόλοιπα παιδιά τους ότι θα διαμορφώσουν πρόταση για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου. Οι μεν δηλαδή σε ρόλο κακού μπάτσου και οι δε σε ρόλο ενώς καλύτερου εκπροσωπούν την λαομίσητη κυβέρνηση. Εδώ να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 13/2 κάποιοι καθηγητές της ΑΟΑ συνεδρίασαν για την απόσπαση του τμήματος από το ΓΠΑ και δεν δέχτηκαν μέλη του ΑΝΑΧ να παρακολουθήσουν την κουβέντα που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Για αυτή την στάση μάλιστα όλως παραδόξως δεν έφερε καμία αντίρρηση η εκπρόσωπος της ΚΝΕ που συμμετείχε κανονικά στην όλη κλειστή διαδικασία. Αυτό το στημένο θέατρο και η διαβούλευση για το ποιος θα είναι ο καλύτερος δήμιος μας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα!
ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ
Αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση μοιράζει κούφιες υποσχέσεις για «ανάπτυξη» ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει νέο μεγάλο πακέτο μέτρων, δείχνει δυνατή μόνο όταν επιστρατεύει εργαζομένους ή καταστέλλει απεργίες. Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία για το φοιτητικό κίνημα να αποτελέσει πυροδότη κοινωνικών εκρήξεων και γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης. Η ανατροπή της επίθεσης στην παιδεία αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο για τις ανάγκες των φοιτητών και της ίδιας της κοινωνίας. Τα σχέδιά τους για νεολαία αμόρφωτη – απαίδευτη θύμα στις ορέξεις τους να ισωπεδωθούν από ένα κίνημα που θα παλέυει για παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλους χωρίς φραγμούς και με ελεύθερη πρόσβαση. Στο μέλλον των 400 euro που μας ετοιμάζουν μέσα και από τον εθνικό σχέδιο απασχόλησης, απαντάμε με κατοχύρωση όλων των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο το οποίο να αποτελεί και αναγκαία και ικανή συνθήκη για εύρεση εργασίας με αξιοπρεπή μισθό. Στην εποχή του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και της ανόδου του κοινωνικού εκαφασισμού να επιβάλλουμε ένα πανεπιστήμιο με δημοκρατία και όχι με συμβούλια διοίκησης, με άσυλο για τους κοινωνικούς αγώνες νεολαίας και εργαζομένων. Το πανεπιστήμιο πέρα από δημόσιο και δωρεάν πρέπει να συζητά για το ρόλο της κάθε επιστήμης στην κοινωνία σήμερα με γνώμονα μονάχα τις ανάγκες και τα συμφέροντα τις κοινωνικής πλειοψηφίας.
Καλούμε το επόμενο διάστημα σε συντονισμό όλες τις μαχητικές δυνάμεις που πλήττονται από το Αδ. Κοραής με στόχο άμμεσες πρωτοβουλίες για την ανατροπή του. Ο συντονισμός αυτός να γίνει πανελλαδικός με ιδρρύματα που συγχωνεύονται ή κλείνουν. Να σπάσουμε την φυλική διαπραγμάτευση υπουγείου – συμβουλίου – πρυτανείας που μόνο στόχο έχει την «ακύρωση» των σπουδών μας. Καμία ομαλότητα και ηρεμία από εδώ και πέρα στις σχολές! Αγώνας διαρκείας με πορείες, καταλήψεις, κινήσεις που θα σπάσουν την μαυρίλα των ΜΜΕ, την καταστολή των ΜΑΤ και τον ατομικό δρόμο που εδώ και χρόνια μας καλλιεργούν! Άμμεση διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης την οποία όποια παράταξη σαμποτάρει θα αναλάβει και το κόστος που της αναλογεί. Συντονισμός με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου