Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ;

Ζούμε σε μια εποχή που οτιδήποτε είχε κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια γκρεμίζεται μέσα σε ένα βράδυ, ολόκληρα νομοσχέδια που αφορούν χιλιάδες εργαζομένους ψηφίζονται εν μια νυκτία, περνάνε με τη μορφή του κατεπείγοντος ή επικυρώνονται μέσα από προεδρικά διατάγματα στους τέσσερις τοίχους για να μπορέσουν μετά διάφοροι δοσίλογοι της κυβέρνησης να τα εφαρμόσουν. Έτσι πέρασαν και τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν αρκετά πανεπιστήμια μέσα στην εξεταστική. Με μια τζίφρα, μέσα σε λίγα λεπτά το ΓΠΑ χωρίστηκε σε δύο σχολές περίπου με τον ίδιο τρόπο που έπεσε και το σήμα της ΕΡΤ από την τηλεόραση. Διαβάζουμε μάλιστα και στο κεντρικό σάητ του aua που αναρτήθηκε το εν λόγω ΦΕΚ ότι όλα αυτά έγιναν ύστερα από «…αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου». Δηλαδή η Κυβέρνηση σε πλήρη συνεργασία με την Σύγκλητο και προφανώς και το Συμβούλιο Ιδρύματος αποφάσισαν με τον πιο πραξικοπηματικό τρόπο να καταργήσουν το γεωπονικό χαρακτήρα από τρία τμήματα. Καταργώντας το Γενικό τμήμα και μετονομάζοντας μάλιστα το τμήμα των τροφίμων σε «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου», κάτι που ήθελαν να κάνουν χρόνια τώρα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και των ανθρώπων της Nestle και της Friesland-NOYNOY που είναι στο συμβούλιο διοίκησης.
            Ποιος ακριβώς δίνει δικαιοδοσία στο μίασμα της Συγκλήτου των 7 ανθρώπων να αποφασίζει για το μέλλον μας και για το μέλλον χιλιάδων φοιτητών της γεωπονικής ειδικά την στιγμή που υπάρχουν και αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου μέσα στην χρονιά που θέλουνε τον γεωπονικό χαρακτήρα όλων των τμημάτων. Που είναι οι πρόεδροι των τμημάτων και ένα σωρό καθηγητές που μας επιβεβαίωναν ότι δε θα αλλάξει τίποτα; Ότι όλα γίνονται για το καλό μας και να μην ανησυχούμε; Που είναι η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ που υπερασπιζόταν την απόφαση της συγκλήτου σαν προωθητική και έλεγαν ότι αυτή θα μας σώσει; Που διαλαλούσανε ότι το «Αδαμάντιος Κοραής» δε πέρασε άρα δε πέρασε και το σχέδιο Αθηνά. Αυτό το προεδρικό διάταγμα ΕΙΝΑΙ το σχέδιο Αθηνά. Είναι η διάλυση των πτυχίων μας, του πανεπιστημίου μας, της γνώσης όπως την ξέραμε στη γεωπονική με νέα αντικείμενα και νέες σχολές σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας με τις στρατιές φτωχών και ανέργων και του συμβουλίου διοίκησης των εταιριών που διαμορφώνουν. Καθηγητίσκοι και καθεστωτικές δυνάμεις μάλλον κάπου χαίρονται σαν καλά τσουτσέκια της κυβέρνησης που νομίζουν ότι τα σχέδιά τους προχωράνε σε καλό δρόμο.

            Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέψει και να μπλοκάρει νόμους. Η χωρισμένη στα δύο γεωπονική δε προσφέρει σε κανέναν τίποτα, εκτός από αυτούς που θέλουν κατακερματισμένη γνώση, διαλυμένα πτυχία και καθόλου εργασιακά δικαιώματα. Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν όλοι αυτοί ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και πως όλα τελείωσαν εδώ. Πρέπει να συγκροτηθούν νέα όργανα διοίκησης για τις παραπάνω σχολές λέει το προεδρικό διάταγμα. Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην συγκροτηθούν. Να παραιτηθούν τώρα όλα τα μέλη της Συγκλήτου και του Συμβουλίου διοίκησης που σχεδιάζουν πίσω από τις πλάτες των φοιτητών και των εργαζομένων. Θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις του φοιτητικού συλλόγου και θα τις επιβάλλουμε και όποιος σταθεί εμπόδιο μπροστά μας να είναι έτοιμος να τον τσακίσουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου