Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ;

«Όταν η Κυβέρνηση αποτελούνταν από ένα κόμμα η διοίκηση την στήριζε, όταν άλλαξε κόμμα στην κυβέρνηση τότε η διοίκηση πάλι την στήριξε, όταν η κυβέρνηση αποτελείτο από 2 κόμματα η διοίκηση πάλι την στήριζε δηλαδή είναι δεδομένο ότι η διοίκηση εκ προοιμίου θα είναι με την κυβέρνηση.»
απάντηση του κ. Παπλωματά σε ερώτηση που του έγινε στη παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων πρυτάνεων 10/6/2014

Η παραπάνω δήλωση του κ. Παπλωματά αποτελεί την ουσία της θέσης του πρύτανη και της Συγκλήτου (η διαδικασία υπάρχει στο διαδίκτυο ολόκληρη βιντεοσκοπημένη). Από τη στιγμή του το νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και ορίζεται από την Κυβέρνηση, το Υπουργείο παιδείας και το Συμβούλιο Ιδρύματος, οι πρυτάνεις είναι αναγκασμένοι να πράξουν ανάλογα. Οποιαδήποτε και να είναι τα πιστεύω του εκάστοτε πρύτανη δεν έχει καμία διαφορά, αφού κάθε φορά θα είναι αναγκασμένος να κάνει αυτό που του προστάζουν. Γι’ αυτό δεν έχει και καμία σημασία ποιος θα είναι ο νέος πρύτανης άλλωστε. Σε αυτή την πλήρως αντιδημοκρατική διαδικασία στην οποία για να μπορέσει να βάλει και κάποιος υποψηφιότητα πρέπει να εγκριθεί από το Σ.Ι. των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών η ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά γιατί ακριβώς φοβούνται ότι το φοιτητικό κίνημα θα τους χαλάσει τα σχέδια μπλοκάροντας την διαδικασία της.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ
Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο πού θέτει η Κυβέρνηση και το Σ.Ι. είναι αυτό που καταθέτει και συζητάει τους οργανισμούς των ιδρυμάτων. Δηλαδή συζητά τα δίδακτρα, τα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών, το ξεπούλημα των εργαστηρίων σε εταιρίες, τις αλυσίδες μαθημάτων και ένα σωρό άλλα. Συμφωνεί δε συμφωνεί κάποιος με τα παραπάνω αυτά θα κληθεί να περάσει το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε καμία τοποθέτηση των υποψηφίων δεν ακούστηκε η λέξη δωρεάν για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης ουσιαστικά θα είναι για το Σ.Ι. ότι ένας general manager μιας επιχείρησης. Θα εκτελεί εντολές και θα διαχειρίζεται το δυναμικό της σχολής. Έτσι ώστε το Σ.Ι. που θα βρίσκεται μακριά από τους φοιτητές και τους εργαζομένους να μπορεί να παίρνει ανενόχλητο αποφάσεις για το μέλλον μας. Φυσικά κανείς δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέδιο να ιδιωτικοποιηθεί. Ουσιαστικά ιδρύοντας μια εταιρία μέσα στη σχολή! Κανείς δεν αρνήθηκε το σχέδιο να βάλουν δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, άσχετα με τις θέσεις τους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Το μόνο πανεπιστήμιο που μπορεί να είναι αρκετά δημοκρατικό , δημόσιο και δωρεάν είναι ένα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με φοιτητικό και εργατικό έλεγχο, δηλαδή που οι αποφάσεις που θα παίρνονται θα είναι μέσα από συνελεύσεις, ανοιχτές διαδικασίες μπροστά στα μάτια όλων και όχι σε κλειστές αίθουσες όπως κάνει τώρα η διοίκηση του πανεπιστημίου, είτε είναι το Συμβούλιο είτε είναι η Σύγκλητος. Εμείς θέλουμε πανεπιστήμιο μακριά από τα κέρδη των αγορών, πανεπιστήμιο που να δίνει σφαιρική γνώση πάνω στο αντικείμενο του γεωπόνου και όχι στη κατεύθυνση που κινούνται οι αλλαγές που θέλουν να κάνουν στα προγράμματα σπουδών. Αυτό το πανεπιστήμιο ούτε θα μας το δώσουν άμα το ζητήσουμε ούτε θα βρεθεί μια μέρα χτισμένο μπροστά μας. Χρειάζεται να το διεκδικήσουμε με αγώνες που θα πρέπει να συγκρούονται με την υπάρχουσα διοίκηση και κατάσταση. Σε τελική ανάλυση το δικό μας πανεπιστήμιο, αυτό που κάνει έρευνα με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας για να υπάρξει προϋποθέτει την ανατροπή του υπάρχοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου