Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΕ “ΑΚΙΝΗΣΙΑ”...

Το καθεστώς της υποχρηματοδότησης...

Αν ένα προηγούμενο διάστημα παρατηρούσαμε μια τάση απαξίωσης και υποβάθμισης της δημόσιας - δωρεάν παιδείας, τα σημερινά δεδομένα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πλέον εισερχόμαστε σε μια φάση πραγματικής διάλυσης του συνόλου της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το πανεπιστήμιο, το πρόβλημα δεν είναι ότι αυτό υπολειτουργεί αλλά ότι μετά βίας λειτουργεί. Οι μειώσεις στην κρατική επιχορήγηση για τη παιδεία έχουν φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και πλέον η λειτουργία σημαντικών πτυχών του πανεπιστημίου καθίσταται αδύνατη. Οι υλικές συνέπειες από την υπογραφή όλης της σειράς των μνημονιακών συμφωνιών των τελευταίων χρόνων, από όλες τις κυβερνήσεις ανεξαιρέτως πολιτικού χρωματισμού, ξεσπούν εντός των σχολών σήμερα με τρόπο καταιγιστικό. Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων έχουν διαλύσει τη παιδεία συνεχίζεται η αποπληρωμή του δυσβάσταχτου χρέους, μέσω της όλο και μεγαλύτερης φοροεπιδρομής στο λαϊκό εισόδημα, καθώς και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Η κατάσταση στις σχολές αναδεικνύει με έντονο τρόπο πως η σύναψη του τρίτου μνημονίου καταστρατηγεί περαιτέρω τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και εντείνει τη διάλυση κάθε δημόσιου τομέα (παιδεία, υγεία κλπ)

Η κατάσταση που επικρατεί...

Οι μειώσεις σε προσωπικό, οι τρομακτικές ελλείψεις σε υλικά - εργαστηριακό εξοπλισμό και οι ιδιωτικές εργολαβίες σε πάμπολλους τομείς των ΑΕΙ - ΤΕΙ σκιαγραφούν τη μαύρη εικόνα που επικρατεί στα πανεπιστήμια εν καιρώ μνημονίων και κρίσης. Στο Γεωπονικό συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν τα ακραία φαινόμενα του να αλλάζει – συμπυκνώνεται μια σειρά μαθημάτων στα νέα προγράμματα σπουδών εξαιτίας του ελλιπούς διδακτικού προσωπικού, όπως και επίσης να ζητείται από τους φοιτητές να πληρώνουν οι ίδιοι για τα αναλώσιμα υλικά κάποιων εργαστηρίων. Η σταγόνα που πραγματικά ξεχείλισε το ποτήρι είναι η απόφαση των καθηγητών της Αξιοποίησης να μη δεχτούν παραπάνω από τους μισούς φοιτητές του 3ου έτους στη κατεύθυνση της εδαφολογίας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι φοιτητές στην Αξιοποίηση διάλεγαν σύμφωνα με τη δική τους βούληση τη κατεύθυνση που θα επιλέξουν. Φέτος όμως λόγω της πετσοκομμένης χρηματοδότησης το πανεπιστήμιο πετάει απ' έξω τους 35 από τους 65 φοιτητές και τους αναγκάζει να επιλέξουν άλλη κατεύθυνση. Η επιλογή των φοιτητών θα γίνεται με βάση τον αριθμό και το βαθμό των μαθημάτων που κάθε φοιτητής έχει περάσει!!! Αυτή η νέα ρύθμιση που έχει προοπτική μονιμοποίησης, συντελεί ένα τεράστιο πλήγμα στο φοιτητικό σύλλογο. Αρχικά υποδηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άθλια κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο και αποτελεί μια εικόνα του μέλλοντος όσον αφορά το τι καλούμαστε να βιώσουμε...Στη συνέχεια στερεί στη πράξη βασικά δικαιώματα του φοιτητή, του απομακρύνει τη δυνατότητα προσωπικής επιλογής και επιθυμίας καθώς με πραξικοπηματικό τρόπο τον αποκλείει από τη κατεύθυνση που θέλει να επιλέξει. Τέλος, αυτή η απόφαση πάρθηκε σκόπιμα πίσω από τη πλάτη του Φοιτητικού Συλλόγου ώστε με έναν τρόπο να νομιμοποιηθεί η λογική των μαθημάτων – προαπαιτούμενα γνωστή και ως “αλυσίδα”. Οι “αλυσίδες” υπάρχουν σε πληθώρα σχολών και αποτελούν ένα μέτρο επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών. Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών και πειθάρχησης των ίδιων των φοιτητών και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μελλοντικού εργαζόμενου ο οποίος λόγο του ότι θα έχει συνηθίσει σε αγχώδη και πιεστικά πλαίσια φοίτησης θα έχει αφομοιώσει την λογική ενός υπάκουου και παραγωγικού εργαζομένου.

Η αιτία του προβλήματος και η απάντηση του Φοιτητικού Συλλόγου

Όλα τα παραπάνω, δεν αποτελούν έκπληξη ή κινήσεις τις οποίες δεν τις περιμέναμε. Πάγιο σχέδιο της Ε.Ε. και των μηχανισμών της είναι η πλήρης διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων ώστε μετά να επέλθει σαν “αναγκαία λύση” η ιδιωτικοποίηση - επιχειρηματικοποίηση τους. Όλες οι κινήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις ευλογίες της Ε.Ε. είχαν διττό ρόλο. Διέλυαν τη δημόσια παιδεία και ταυτόχρονα ιδιωτικοποιούσαν μεγάλα κομμάτια της. Μετά και τα τρανταχτά παραδείγματα στη σχολή μας, φαίνεται ξεκάθαρα ότι για όλες τις κυβερνήσεις και την ίδια την “αγία Ε.Ε.” τα δικαιώματα και οι ανάγκες των φοιτητών καταστρατηγούνται ώστε να βρεθεί το πρόσφορο έδαφος για παραγωγή κέρδους εντός των πανεπιστημίων από τις μεγαλοεπιχειρήσεις και το κεφάλαιο. Για να μην θεωρηθούν όλα αυτά λόγια του αέρα, τα πρόσφατα παραδείγματα με τη “συνεργασία” μεγαλοταιρειών και Γεωπονικού (βλ. Κοντέλλη στην αξιοποίηση, Φλωρίδη στα τρόφιμα, Νουνού, Αθηναϊκή ζυθοποιία κλπ) επιβεβαιώνουν την κατεύθυνση αυτή. Δε θα εκπλαγούμε αν όλως τυχαίως βρεθεί κάποιος “φιλάνθρωπος επιχειρηματίας” να επενδύσει στο τμήμα της Εδαφολογίας (που ετοιμάζεται να κλείσει) ώστε να χρησιμοποιεί φθηνό εργατικό δυναμικό (φοιτητές) στον επιστημονικό κλάδο που έχει ανάγκη η επιχειρησή του.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος ανέκαθεν βρισκόταν ενάντια σε οτιδήποτε έπληττε τις ανάγκες έστω και ενός συναδέλφου μας και το δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε πως υπάρχει μέγιστη ανάγκη να συνεδριάσει το σύνολο του συλλόγου μέσα από τη μόνη αμεσοδημοκρατική διαδικασία που έχει στη διάθεσή του δηλαδή Τη Γενική Συνέλευση και να ριχτεί στο δρόμο του αγώνα. Εμείς καλούμε όλους τους φοιτητές να απαιτήσουν να γίνουν άμεσα προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ με πλήρη και εξασφαλισμένα δικαιώματα ώστε ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ που το επιθυμούν να μπορούν να παρακολουθήσουν τη κατεύθυνση της εδαφολογίας. Να απαιτήσουν την άμεση και μόνιμη κατάργηση προαπαιτουμένων και μαθημάτων – αλυσίδας. Και σε άμεσο και μαχητικό συντονισμό με τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους να βγουν στο δρόμο για να παλέψουν για εδώ και τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη παιδεία.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ




1 σχόλιο:

  1. Πώς πήρα το δάνειό μου ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Γεια σου αγαπητέ ανθρώπους μου, είμαι Anita Frank, που ζουν σήμερα στη Νέα Jersey City, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είμαι χήρα αυτή τη στιγμή με τρία παιδιά και ήμουν κολλημένος σε μια οικονομική κατάσταση, τον Απρίλιο του 2015 και ότι έπρεπε να αναχρηματοδοτήσει και να πληρώσει τους λογαριασμούς μου. Προσπάθησα αναζητούν δάνεια από διάφορες επιχειρήσεις δανείου τόσο ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά ποτέ δεν με επιτυχία, και οι περισσότερες τράπεζες μειώθηκε πιστωτική μου, δεν την πλήρη θήραμα σε εκείνους κακοποιών σε εκεί που τους αποκαλούν τον εαυτό χρήματα δανειστή είναι όλα απάτη, το μόνο που θέλουν είναι τα χρήματά σας και μπορείτε επίσης να μην ακούσω από αυτούς πάλι που έχουν κάνει για μένα δύο φορές πριν συνάντησα τον κ Wilson Edwards το πιο ενδιαφέρον μέρος είναι ότι το δάνειό μου ήταν μεταφορά μου μέσα σε 74 ώρες γι 'αυτό θα σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον κ Edwards αν ενδιαφέρει να πάρει δάνειο και να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τον ξεπληρώσει για την ώρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω e-mail ......... (wilsonedwardsloancompany@gmail.com) δεν πιστωτικό έλεγχο, καμία συνεργασία υπογράφων με επιτόκιο μόλις 2% και καλύτερα σχέδια αποπληρωμής και προγραμματίσετε αν πρέπει να επικοινωνήσετε με οποιαδήποτε εταιρεία σε σχέση με την εξασφάλιση ενός δανείου χωρίς εξασφαλίσεις, στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τον κ Wilson Edwards σήμερα για το δάνειό σας
    Προσφέρουν όλα τα είδη των κατηγοριών των δανείων που
    Βραχυπρόθεσμο δάνειο (5_10years)
    Μακροπρόθεσμο δάνειο (20_40)
    όρος Media δάνειο (10_20)
    Προσφέρουν δανείου, όπως
    Αρχική ............. δανείου, Επιχειρηματικό δάνειο ........ δάνειο Χρέος .......
    φοιτητικό δάνειο .........., Business εκκίνηση δάνειο
    Business ....... δανείου, Company δάνειο .............. κλπ
    Email .......... (wilsonedwardsloancompany@gmail.com)
    Όταν πρόκειται για την οικονομική κρίση και το δάνειο στη συνέχεια Wilson Edwards χρηματικού δανείου είναι ο τόπος για να πάει παρακαλώ να του πω ακριβώς εγώ κα Anita Φρανκ σας κατευθύνει Καλή Τύχη ................... ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή