Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ… ή αλλιώς, για την παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία στις 02/03..

                         

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκούνται από το αστικό μπλοκ ενάντια στον λαό και τη νεολαία. Οι συνέπειες όλων των αντιλαϊκών μέτρων και διατάξεων, αποτυπώνονται κάθε λεπτό μέσα στην καθημερινότητά μας. Από τη διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου δωρεάν αγαθού, από τις τεράστιες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, μέχρι και τον εργασιακό μεσαίωνα που προορίζουν για τη γενιά μας με τις νέες μορφές εργασίας, αλλά και τη νομιμοποίηση της μαύρης και ανασφάλιστης. Σε όλον αυτόν τον οχετό, έρχεται να προστεθεί και η επίθεση στην Παιδεία. Μια επίθεση που κρατάει χρόνια ολόκληρα σύμφωνα με μια σειρά νομοσχεδίων, κατευθύνσεων από την ΕΕ και τους μηχανισμούς της για την πλήρη μετάλλαξη των πανεπιστημίων σε ιδιωτικά, για την πλήρη απονέκρωσή τους από κάθε έννοια κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης, αλλά και την πλήρη αυταρχικοποίησης τους. Προφανώς όλα αυτά, τόσα χρόνια δε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους, γιατί υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα που έχει ανατρέψει ολόκληρα νομοσχέδια και υπουργούς παιδείας στο παρελθόν, αλλά και που δεν υποτάσσεται σε οποιαδήποτε πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και αν πάει να υλοποιηθεί.

Και έτσι λοιπόν, ερχόμαστε στη Γεωπονική εν έτη 2017, όπου ενώ η εξωτερική αξιολόγηση βγάζει πως το 2016 το 51% της χρηματοδότησης της σχολής είναι από τον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρήσεις αλωνίζουν, την ίδια ώρα οι πρακτικές των φοιτητών είναι απλήρωτες εδώ και 2 χρόνια με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να χρωστάει στους φοιτητές πάνω

ΤΙ Ι   ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
              Η πρυτανεία δια στόματος του αντιπρύτανη κ. Ζωγραφάκη ισχυρίζεται πως επι 3 χρόνια το ζήτημα ήταν γραφειοκρατικό και είχε να κάνει με μια παράγραφο σε κάποιο νομοσχέδιο. Όπως λένε το ζήτημα ήταν ότι κάθε λίγο άλλαζαν οι υπουργοί παιδείας και δεν μπορούσαν εκείνος και κατ’ επέκταση το πανεπιστήμιο να πληρώσει τους φοιτητές της γεωπονικής. Στην ουσία, ακόμα μια φορά η πρυτανεία πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο παιδείας, με μια γελοία δικαιολογία τάχα μου πως έγινε κάποιο λάθος στην συγγραφή ενός νόμου. Τα ίδια ακριβώς ισχυρίζεται και η ΠΑΣΠ. Φαίνεται πως ΠΑΣΠ-Πρυτανεία για ακόμη μια φορά βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία.. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν πως για όλα μας τα προβλήματα φταίει η γραφειοκρατία. Είναι άραγε η γραφειοκρατία αυτή που απολύει εργαζομένους, που μειώνει μισθούς και συντάξεις, που πνίγει μετανάστες, που αφήνει απλήρωτους τόσους εργαζομένους και φοιτητές και όχι η πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ που με σθένος υπερασπίζονται μέσα στο πανεπιστήμιο; Για ακόμα μια φορά η πρυτανεία δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη, αφού όπως εμβρόντητοι μάθαμε σήμερα, η πρυτανεία δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο κ. αντιπρύτανης δεν μπόρεσε να απαντήσει για τα υπόλοιπα αιτήματά μας όπως η αύξηση του μισθού του πρακτικάριου, η πλήρη ασφάλιση του και η εξίσωση του μισθού των πρακτικών του ΕΣΠΑ με τις υπόλοιπες. Αρκέστηκε να πει πως τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν άμεσα και πως η πρυτανεία θα βγάλει ανακοίνωση για αυτό και την ουσία της υπόθεσης την έκανε γαργάρα. Για τον κ. Ζωγραφάκη φαίνεται πως το να πάρει ένας φοιτητής τα ελάχιστα δεδουλευμένα του στην σημερινή κατάσταση έπειτα από τρία χρόνια είναι κάτι που και δεν έχει πολιτική προέκταση και ίσως να ναι και φυσιολογικό. Τέλος, η πρυτανεία δεσμεύτηκε πως θα βγάλει άμεσα εντός ημερών ανακοίνωση για το πότε και πώς θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ :
Να επιβάλουμε αυτά που μας ανήκουν
Εμείς. από την πλευρά μας δεν πρόκειται να βγάλουμε «λάδι» καμιά Πρυτανεία.. όσοι διοικούν αυτό το πανεπιστήμιο, όσοι διαχειρίζονται όλες τις οικονομικές του λειτουργίες εν αγνοία των φοιτητών, είναι υπόλογοι σε όλον τον φοιτητικό σύλλογο για τη στάση τους και τις πράξεις τους. Μιας και ο κ. Ζωγραφάκης αναρωτιόταν τι κίνητρο θα είχε η πρυτανεία να παίζει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των φοιτητών, ας του απαντήσουμε. Το ζήτημα των απλήρωτων πρακτικών και του γελοίου μισθού τους είναι βαθιά πολιτικό. Είναι μια προσπάθεια εμπέδωσης στη συνείδηση των φοιτητών ότι και μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο το «φυσιολογικό» και το νόμιμο, θα ναι το καθεστώς της μαύρης, ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Όλοι αυτοί(ΠΑΣΠ-ΔΑΠ-Πρυτανεία) που χρόνια ευαγγελίζονται και παρακαλούν να έρθουν ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσα στις σχολές, ας μας πουν το εξής: Πώς γίνεται ένα κράτος και ένα πανεπιστήμιο που ξεπουλάει την έρευνα, τη γνώση και κάθε πτυχή του πανεπιστημίου στις ορέξεις των μεγάλων ομίλων (51% ιδιωτική χρηματοδότηση στο ΓΠΑ), την ίδια ώρα να μην έχει λεφτά για τις πρακτικές, να απολύει εργαζομένους, να συγχωνεύει μαθήματα και γνωστικά αντικείμενα, εργαστήρια να μη λειτουργούν, κατευθύνσεις να κλείνουν κλπ; Πώς γίνεται μέσα στη σχολή να δίνονται κονδύλια για ηλεκτρικά βανάκια και φωτοβολταικά, ενώ παράλληλα η Πρυτανεία είχε τους εργαζομένους στην καθαριότητα απλήρωτους για 6 μήνες; Ή πώς γίνεται να λειτουργούν προγράμματα έρευνας για τους λίγους πάνω από 500.000 ευρώ το καθένα, χρηματοδοτούμενα απευθείας από εταιρείες με ξεκάθαρο σκοπό την αναζήτηση λύσεων για την μεγαλύτερη κερδοφορία τους ( όπως αυτά από την αθηναϊκή ζυθοποιία στον εργαστήριο της Γεωργίας) και όμως οι πρακτικές να είναι απλήρωτες 2 χρόνια; Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα ψέματα και την κοροϊδία τους άλλο. Όταν στο σήμερα ακόμα και αυτό το γελοίο πόσο των 160 ευρώ το δίμηνο είναι αναγκαίο δεν μπορούμε να συναινούμε στο σιωπηλό του κόψιμο τα τελευταία 2 χρόνια, γιατί ας μην γελιόμαστε το να έχει να πληρωθεί ένας τόσο μικρός μισθός 2 χρόνια στην ουσία ισοδυναμεί με καθόλου μισθό. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η άμεση αναδίπλωση της πρυτανείας και η δέσμευση της στο θέμα των απλήρωτων πρακτικών προφανώς αποδεικνύει τον φόβο που διαπερνάει τους θεσμούς του πανεπιστημίου στο άκουσμα (!) κινητοποιήσεων και αντιστάσεων. Παρόλα αυτά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τελική νίκη. Ναι η πρυτανεία ξαφνικά δεσμεύτηκε πως τα χρήματα θα πληρωθούν μετά από δύο χρόνια σιγής ιχθύος παρόλα αυτά τώρα είναι η στιγμή που χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα. Αν το ζήτημα ξεχαστεί από τον σύλλογο η πρυτανεία δεν θα κινήσει καμιά διαδικασία αποπληρωμής των μισθών. Επίσης όλα τα υπόλοιπα αναγκαία αιτήματα για το θέμα της πρακτικής θα προσπαθήσει να τα ξεγράψει. Εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων στους πρακτικάριους, της κατάργησης των μισθολογικών διαφορών ανάμεσα στις πρακτικές που επιδοτούνται από ΕΣΠΑ και τις υπόλοιπες, την αύξηση του γελοίου μηνιάτικου μισθού των 80 ευρώ και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας των πρακτικάριων με το πανεπιστήμιο, είναι αναγκαίο πλέον να δημοσιοποιηθεί μια πλήρης λίστα των εσόδων του πανεπιστημίου. Ένα πάγιο αίτημα του φοιτητικού συλλόγου τα τελευταία χρόνια το οποίο η πρυτανεία προτιμά κάθε φορά να παραπέμπει στις καλένδες. Τίποτα από όλα αυτά δεν πρόκειται να μας χαριστεί. Ο μόνος τρόπος είναι η επιβολή τους από το σύλλογο. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για τις πρακτικές και να τον κλιμακώσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από την γενική συνέλευση του συλλόγου. Μέσα από το μόνιμο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων που θα ανασυγκροτήσει το φοιτητικό κίνημα εκείνο που στο πρόσφατο παρελθόν τρομοκράτησε υπουργούς και πρυτάνεις και επέβαλε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των φοιτητών.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/3 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΟ ΑΜΦ.ΣΙΔΕΡΗ                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου