Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Από το TEDx στον κοινωνικό ανταγωνισμό

Από την εξωτερική αξιολόγηση του Γεωπονικού για το 2016 φαίνειται οτι το 51% της χρηματοδότησης γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα.Με άλλα λόγια το γεωπονικό είναι πλέον ένα οικονομικά αυτοδύναμο πανεπιστήμιο το οποίο λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στις εταιρείες.Αυτό δεν μας κάνει να πέφτουμε απο τα σύννεφα καθώς πάγια κατεύθυνση Κυβέρνησης-Ε.Ε-Κεφαλαίου είναι η περαιτέρω επιχειρηματικοποίση των ιδρυμάτων και η ολόενα και εντονότερη  εκμετάλλευση  φοιτητών και εργαζομένων με σκοπό το κερδος του κεφαλαίου.

    Σε όλη αυτή τη κατάσταση έρχεται να συμβάλλει και ο νόμος Γαβρόγλου ο οποίος πλεον νομιμοποιεί πλήρως την αυτονόμηση των ιδρυμάτων και την ιδιωτική τους χρηματοδότηση.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κατευθύνεται η γνώση και η έρευνα με βάση τις ανάγκες της κάθε εταιρέιας (π.χ Nestle,Monsanto,ΦΑΓΕ, κ.α) τη  συγκεκριμενη χρονική περίοδο βγάζοντας κέρδος στις πλάτες των φοιτητών, τόσο σε προπτυχιακο κατά τη διάρκεια της πτυχιακής εργασίας όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Οι απλήρωτες πρακτικες εδω και 3 χρόνια έρχεται να προστεθούν στην εκμετάλλευση των φοιτητων οι οποιοι  πρεπει να κάνουν για 4 μήνες προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους ,με μισθούς πείνας (80 ευρώ το μήνα και χωρίς ασφάλιση). Επιπλεόν λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης το κόστος σπουδών μετακυλίεται ολοένα και περισσοτερο στις πλάτες των φοιτητών (συγγραματα ,ρόμπες ,κ.λ.π) και ιδιαίτερα τα λαϊκότερα στρώματα θα αδυνατούν να ανταπεξελθουν στο κόστος φοίτησης  με συνεπεια να πετιουνται εκτός πανεπιστημίου. Σε αυτόν το πλαίσιο φαίνεται λοιπόν, η ξεκάθαρη επιλογή Κυβέρνησεις-Ε.Ε-Κεφαλαίου τα χρήματα να πηγαίνουν οπουδήποτε αλλού εκτός απο τις ανάγκες των φοιτητών.
    Χέρι-χέρι με την επιχειρηματικοποίηση έρχεται και η γιορτούλα του TEDx στο γεωπονικό. Καλοθελητές επιχειρηματίες και μεγαλοκαθηγητάδες σε συνεννόηση με ένα κομμάτι φοιτητών με την πρόφαση τις ελεύθερης διακίνησης ιδεών και μεταφοράς εμπειρίας από τον ιδιωτικό τομέα  διοργανώνουν μια <<φιέστα>> για λίγους και εκλεκτούς. Στην πραγματικότητα  η μεριά των φοιτητών-διοργανωτών στην καλύτερη των περιπτώσεων έχει ως σκοπό την δημιουργία μιας πλατφόρμας για την άλωση του πανεπιστημίου από τις επιχειρήσεις, ακριβώς γιατί αδυνατεί να κατανοήσει πόσο όμορφα μπορεί να πλασαριστεί μια ιδέα στο σύγχρονο καπιταλισμό, ειδικά όταν έχει να κάνει με νέες μορφές επιχειρηματικότητας και στη χειρότερη έχει σκοπό να κάνει διάφορα <<κονέ>> με εταιρείες και έχοντας ως όνειρο να ιδρύσουν τις δικές τους start up επιχειρήσεις  και να εκμεταλλευτούν τους σημερινούς συμφοιτητές τους και μελλοντικούς εργαζόμενους τους να μπορέσουν να γίνουν τα αυριανά μεγαλοστελέχοι .Από τη μεριά των εταιρειών ο μοναδικός σκοπός που συμμετέχουν είναι η περαιτέρω είσοδός τους στα πανεπιστήμια και η ευκαιρία να ακούσουν κάποια καλή επιχειρηματική ιδέα που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν για να βγάλουν κέρδος.
Στις μέρες μας όπου μεγάλο κομμάτι της νεολαίας δουλεύει ταυτόχρονα με τις σπουδές του για να μπορέσει να επιβιώσει  και ακόμα και αν δεν δουλεύει αυτοεντατικοποιείται για να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προκειμένου να μην είναι βάρος στους γονείς του, μπορεί με μια πρώτη  ματιά να ακούγεται ευχάριστο. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση  με την πραγματικότητα. Πίσω από όλες αυτές τις λογικές που πλασάρει πολύ όμορφα το TEDx και κάθε αντίστοιχη διοργάνωση  κρύβεται ο κοινωνικός κανιβαλισμός. Δηλαδή η λογική του πως θα πατήσει κανείς επι πτωμάτων για να ανελιχθεί κοινωνικά ή ακόμα χειρότερα απλά για να αποκτήσει κάποια παραπάνω skills έτσι ώστε να γίνει απλά λίγο πιο θελκτικός εργαζόμενος

    Ο μόνος τρόπος για να ανατραπεί όλη αυτή η συνολική επίθεση έιναι μέσα απο τα αμεσόδημοκρατικά όργανα του φοιτητικού συλλόγου όπως η Γενική Συνέλευση και το μόνιμο συντονιστικό γενικών συνελεύσεων όπου θα γίνεται πολιτική συζήτηση και ζύμωση από τα κάτω και θα βρίσκει τρόπο έκφρασης η πληττόμενη πλειοψηφια εντός των πανεπιστημίων και θα βγάζει ένα πολιτικό σχεδιο το οποίο δεν θα αναθέτει την τύχη του σε σωτήρες(Δ.Σ ,πρυτανεία, κ.α),ούτε θα αρκείτε στα λίγα,αλλά θα παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και θα απαιτεί σφαιρική και ολόπλευρη ΜΟΡΦΩΣΗ με σκοπό να εκφράζει τις ανάγκες της πληττόμενης πλειοψηφίας και να βρίσκεται απέναντι στην καπιταλιστική κερδοφορία. Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία με σκοπό την ΔΟΥΛΕΙΑ εκείνη πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζουμε με πλήρη εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες για όλους. Ενάντια στην κρατική καταστολή και τη φασιστική απειλή για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να ζούμε με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και όπως εμείς θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου