Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Τιποτα δεν χαρίζεται με παρακάλια, η νεολαία θα μπλοκάρει το νέο νομοσχέδιο του Γαβρογλου

   Πέρσι τον Απρίλιο το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Πρυτανεία του Γεωπονικού και τις καθεστωτικές δυνάμεις, θέλησε να περάσει τη διάσπαση της σχολής σε 14 τμήματα, με την εντολή του κατ' επείγοντος μέσα σε 10 μέρες, εν αγνοία και εις βάρους του φοιτητικού συλλόγου. Η κίνηση αυτή μπλοκαρίστηκε από κινητοποιήσεις των φοιτητών/τριών που δεν άφησαν τα τμήματα των καθηγητών που θα την επικύρωναν να πραγματοποιηθούν, την ίδια ώρα που οι καθεστωτικές δυνάμεις ΠΑΣΠ-ΔΑΠ αλλά δυστυχώς και δυνάμεις της αριστεράς μάζευαν ψήφους για τις φοιτητικές εκλογές και σαμπόταραν με διάφορους τρόπους τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης όλου του συλλόγου.
   Μετά από αυτή του την ήττα το Υπουργείο ζητάει ρεβάνς. Έτσι πριν καν την αρχή της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. που έχουν ως στόχο την μετατροπή της παιδείας σε εμπόρευμα και του πανεπιστημίου σε επιχείρηση, θέτει σε διαβούλευση ένα νέο νομοσχέδιο, για το οποίο παραχωρεί μόλις7 ημέρες (!) για συζήτηση εντός  πανεπιστημίων, για να ψηφιστεί μετά από τα έδρανα της Βουλής. Το νομοσχέδιο αυτό με λίγα λόγια συγχωνεύει το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό, ιδρύοντας νέες σχολές στα ιδρύματα αυτά. Στη Γεωπονική συγκεκριμένα συγχωνεύονται 4 τμήματα ΤΕΙ που πλέον διοικητικά θα υπάγονται στη σχολή, ενώ ταυτόχρονα ιδρύονται δύο νέα τμήματα(!), αυξάνοντας τον αριθμό από τα 6 στα 8. Ουσιαστικά, πρόκειται για «τμήματα-κουφάρια», χωρίς καμία εργασιακή προοπτική και μορφωτικά δικαιώματα. Δηλαδή, στην ήδη υποβαθμισμένη ποιότητα σπουδών μας, που όλοι και όλες μας αντιμετωπίζουμε καθημερινά, έρχονται να προστεθούν ακόμη 2 τμήματα και άλλα 4 διοικητικά. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η Πρυτανεία του ΓΠΑ, μαζί με τις καθεστωτικές δυνάμεις, υπογράφουν και πάλι ένα έγκλημα στις πλάτες του φοιτητικού συλλόγου. Αντικειμενικά δημιουργούντα τα εξής πρώτα ερωτήματα:
1) Με τον υπάρχον πετσοκομμένο κρατικό προϋπολογισμό (που συνεχώς μειώνεται και δεν μπορεί να συντηρήσει τα ήδη υπάρχοντα τμήματα της σχολής) πως ακριβώς θα λειτουργήσουν αυτά τα νέα τμήματα; Μήπως με μετακύλιση του κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και επιβολή/αύξηση διδάκτρων αρχικά σε μεταπτυχιακό και σε προπτυχιακό επίπεδο στη συνέχεια; Μήπως με περαιτέρω είσοδο των επιχειρήσεων εντός πανεπιστημίου εξευτελίζοντας ακόμα περισσότερο κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν παιδείας;
2) Γιατί να δημιουργηθούν δύο διαφορετικοί κύκλοι σπουδών και να λειτουργούν ταυτόχρονα στο ίδιο ίδρυμα σχολές 4ετούς και 5ετούς φοίτησης; Μάλλον επειδή στόχος του κεφαλαίου είναι ΟΛΑ τα τμήματα του Γεωπονικού (παλιά και νέα) να είναι εντελώς αποσπασμένα από τον γεωπονικό κλάδο και να θυσιάζεται το γνωστικό αντικείμενο σε μια λογική στείρας υπερεξειδίκευσης χωρίς καμία έννοια σφαιρικής και ολόπλευρης γνώσης.
3) Ποιόν συμφέρει να δημιουργούνται πολλές διαφορετικές - ανταγωνιστικές «ταχύτητες» εργαζομένων (απόφοιτοι 5ετούς vs 4ετούς φοίτησης, απόφοιτοι παλιών vs νέων τμημάτων); Πιθανότατα μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα μεγάλο πεδίο αποφοίτων, διαχωρισμένων εργασιακών δικαιωμάτων, με κοινό χαρακτηριστικό τη μείωση της εργασιακής τους δύναμης δηλαδή χαμηλότεροι μισθοί, την υπαγωγή τους σε έναν ατέρμονο κύκλο συνεχούς επανακατάρτισης, μέσω σεμιναρίων, μεταπτυχιακών κ.ο.κ., τον εργασιακό μεσαίωνα και την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία.
   Με όλα τα παραπάνω να λαμβάνουν χώρα την τελευταία εβδομάδα, οι καθεστωτικές δυνάμεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ δεν παίρνουν θέση για το νέο νομοσχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή σκόπιμα δεν ενημερώνουν τον σύλλογο για αυτές τις εξελίξεις, την ίδια ώρα μάλιστα που πραξικοπηματικά έχουν ορίσει τους  “παραταξιακούς” εκπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης των καθηγητών και στη Σύγκλητο. Επιβεβαιώνουν έτσι για ακόμη μια φορά το πραγματικό τους ρόλο. Από την ίδια μπάντα, οι καινούριες Πρυτανικές  Αρχές ότι και να λένε, συναινούν και υπογράφουν αυτό το έγκλημα, αφού ενστερνίζονται το όραμα του Υπουργείου για ένα πανεπιστήμιο μικρό και ευέλικτο, εναρμονισμένο με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, το οποίο θα είναι μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Ένα όραμα που είναι καθολικά αντιπαραθετικό με τις ανάγκες και τα συμφέροντα της γενιάς μας. Μπροστά στους αγώνες που έρχονται από κοινού και όχι αντιπαραθετικά με τους σπουδαστές των ΤΕΙ, καλούμε όλο το φοιτητικό σύλλογο να πάρει θέσεις μάχης. Πιο συγκεκριμένα καλούμε σε κοινό βηματισμό τις δυνάμεις της αριστεράς μες τη σχολή παρά τις πολιτικές και φυσιογνωμικές μας διαφορές. Όμως, ένας τέτοιος κοινός βηματισμός για μας, οφείλει να τοποθετείται αρχικά γύρω από δύο ιδιαίτερα σημαντικές κόκκινες γραμμές. Αρχικά, η λογική πως δεν χωράει καμία αυταπάτη περί στήριξης των αιτημάτων μας από τη σύγκλητο ή οποιοδήποτε άλλο θεσμικό όργανο του πανεπιστημίου (πολλώ δε μάλλον συνεννόησης με κύκλους αυτών) οφείλει να είναι αυταπόδεκτη για τους κύκλους της πραγματικής αριστεράς. Κατά δεύτερον η ιεράρχηση του μαζικού αγώνα απέναντι στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου να βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Καμία διάσπαση της σχολής/καμία συγχώνευση τμημάτων ΤΕΙ
-Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά
-Μόρφωση/Εργασία στο ύψος των αναγκών μας, καμία υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών μας
-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/10 ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/10 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΟ ΑΜΦ.ΣΙΔΕΡΗ


                       
 




2 σχόλια:

  1. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣ .....
    Γεια σας, χρειάζεστε ένα επείγον δάνειο αξίας άνω των 500.000 ευρώ;
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας @
    (johnsonfutureloanlender@gmail.com)
    Whatsapp ....... +1(931)3351752

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. COLLINS GUZMAN FUNDING'S

    We offer a variety of Financial packages at a very low interest rate, We stand apart from other lenders because we believe in customer service, We offer the right solution to your financial needs.In general we are FINANCE COMPANY, We offer loan at 2% interest rate, Commercial loans, business loans, home loans, car loans and debt consolidation loan are available for you. Contact us for more information via E-MAIL: collinsguzmanfundings@gmail.com

    Names:
    Occupation:
    Loan Amount Needed:
    Loan Duration:
    Your Country:
    Mobile NO:
    Purpose Of Loan:
    Email Address:
    monthly income:
    Sex:
    Age:

    Thanks and best regards
    Mr Collins Guzman
    WhatsApp or Text: +1 (786) 598-8751

    ΑπάντησηΔιαγραφή