Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΦΑΝΕΡΩΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Φορτσάκης, έστειλε κατόπιν εντολών της κυβέρνησης τα ΜΑΤ έξω από την πρυτανεία και τη Νομική σχολή, όπως και στις υπόλοιπες σχολές του κέντρου, απαγορεύοντας την υλοποίηση των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων(κατάληψη-διεξαγωγή συνέλευσης). Στην προσπάθεια των φοιτητών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στις σχολές τους, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με δακρυγόνα, ξύλο και γκλομπιές στο κεφάλι, στέλνοντας δύο  φοιτητές στο νοσοκομείο. Η συνέχεια ήρθε με την άγρια καταστολή της φοιτητικής πορείας το ίδιο απόγευμα στην είσοδο του πολυτεχνείου, όπως και η παράταξη χιλιάδων  ΜΑΤατζήδων απέναντι στους φοιτητές και τον αγωνιζόμενο λαό στη μεγαλειώδη πορεία της 17 Νοέμβρη. Οι κινήσεις αυτές φυσικά δεν έχουν ώς μόνο στόχο τον αποκλεισμό των φοιτητών από τις σχολές τους και την παρεμπόδιση των διαδικασιών και των δράσεών τους. Έχουν στόχο να σπείρουν τον φόβο και την παραίτηση από κάθε συλλογικό αγώνα που αντιστέκεται στο τρίπτυχο ‘’ησυχία-τάξη-ασφάλεια’’, που ο Φορτσάκης, το Υπουργείο και η ακροδεξιά κυβέρνηση του Σαμαρά ακολουθούν κάτω από τις επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ. Την ίδια στιγμή που μας διαλύουν τις ζωές και το μέλλον μας, καταστέλλουν άγρια τους αγώνες μας γιατί ξέρουν καλά ότι το φοιτητικό κίνημα μαζί με το εργατικό και το λαϊκό μπορούν να τους ανατρέψουν.
   Ο κύριος εκφραστής της κυβερνητικής αυτής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια είναι η παράταξη της ΔΑΠ. Συγκεκριμένα στο ΓΠΑ ο γραμματέας της ΔΑΠ αρνείται να καταδικάσει τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας και προκλητικά εξισώνει την άγρια κρατική καταστολή με τους συλλογικούς αγώνες των φοιτητών, των εργαζομένων και κάθε εκμεταλλευόμενου που σηκώνει κεφάλι για να ανατρέψει τη πολιτική αυτή που κλείνει νοσοκομεία, στερεί απ’ τους ανθρώπους βασικά αγαθά, οδηγεί τον λαό στην ανεργία, την εξαθλίωση και την απόγνωση. Δεν τον παίρνει βέβαια να βγάλει ανακοίνωση καταδικαστική για τα ΜΑΤ εφόσον έχει να απολογηθεί στην χουντική κυβέρνηση Σαμαρά. Όλοι μας άλλωστε γνωρίζουμε ότι η ΔΑΠ φιλοξενούσε και φιλοξενεί στη μεγάλη της αγκαλιά ακροδεξιά στοιχεία που υπήρξαν οι χαφιέδες και δοσίλογοι των πραγματικών αγωνιστών.
   Για να δούμε όμως τι υποστηρίζει η ΔΑΠ σήμερα… είναι η παράταξη που μιλάει για κατάργηση του ασύλου, γιατί θέλει όποτε γεννιούνται αγώνες να μπορούν να εισβάλλουν τα ΜΑΤ και να τους καταστέλλουν, είναι αυτοί που  ξεκάθαρα υποστηρίζουν τις εταιρείες security και την πανεπιστημιακή αστυνομία, είναι αυτοί που θέλουν η καθαριότητα, η σίτιση και η στέγαση να είναι ιδιωτική υπόθεση, να πληρώνουμε τα συγγράμματά μας ή στην καλύτερη να υπάρχουν ηλεκτρονικά βιβλία και θέλουν να μπουν δίδακτρα στις σπουδές μας. Με λίγα λόγια, είναι αυτοί που θέλουν η παιδεία να είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών. Είναι η παράταξη που μιλάει με θράσος για ιδιωτικοποίηση της παιδείας και που ανοίγει τις πόρτες διάπλατα για τις επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια. Αυτό φαίνεται και από τις θέσεις της όπως π.χ. ότι υποστηρίζει την ενοικίαση εργαστηρίων από εταιρείες που μόνο στόχο θα έχει τη δημιουργία φτηνού ερευνητικού έργου, άντληση κέρδους από τους επιχειρηματίες και κατάλληλα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Είναι η παράταξη που μιλάει για την κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους, πρόταση την οποία εξέφρασε ανοιχτά και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης. Η ΔΑΠ θέλει το σύλλογο νεκρό , παθητικό αποδέκτη των κυβερνητικών σχεδίων, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει τις πελατειακές σχέσεις που εδώ και τόσα χρόνια συντηρεί και υποθάλπει.
   Στον απόηχο του κλίματος που θέλει η ΔΑΠ μέσα στις σχολές έχουμε να πούμε ότι η σπουδάζουσα νεολαία ήταν, είναι και θα παραμείνει ανατρεπτική και εμπόδιο σε όλους αυτούς που υποβαθμίζουν με τις πρακτικές τους τις ζωές και τις σπουδές μας. Ο φοιτητικός σύλλογος Γεωπονικής απάντησε δυναμικά προχωρώντας στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων μέσα από την τελευταία γενική συνέλευση. Οι συλλογικές διαδικασίες και οι γενικές μας συνελεύσεις είναι ο παλμός του φοιτητικού κινήματος και η καρδιά της δημοκρατίας, μιας δημοκρατίας που ενοχλεί και το γνωρίζουμε καλά αυτό. Γιατί η δημοκρατία των συνελεύσεων είναι η δημοκρατία των από κάτω, κόντρα σε αναθετικές, πελατειακές και γραφειοκρατικές λογικές. Η δημοκρατία των συνελεύσεων είναι η δημοκρατία του μέλλοντος, μια δημοκρατία που φοβούνται και ενός μέλλοντος που τρέμουν οι εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους, είτε στη βουλή είτε στα πανεπιστήμια, γιατί ακριβώς έρχεται να καταργήσει την κυριαρχία τους και να τους στείλει μια για πάντα στις χωματερές της ιστορίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου