Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΠΑΣΠ-ΔΑΠ: ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Από την εκλογή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την επίθεση ενάντια στον λαό και τη νεολαία. Την ίδια στιγμή που κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση και παίρνει ακόμα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, στο πανεπιστήμιο η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και η επιχειρηματική ανασυγκρότηση καλά κρατούν. Ανοίγεται ο δρόμος για ένα πανεπιστήμιο στο οποίο οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται ακόμα περισσότερο (βλ. μείωση εισακτέων κατά 50% ), τα μεταπτυχιακά και οι πρακτικές θα επικυρώσουν πανηγυρικά την τζάμπα εργασία στο πανεπιστήμιο και η έρευνα που διεξάγεται μέσα στο πανεπιστήμιο θα έρχεται να εκπληρώσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου για κέρδος. Σε αυτή τη συγκυρία οι καθεστωτικές παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-αποτελούν έναν από τους πολυτιμότερους στυλοβάτες της αστικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια. Μπορεί να εμφανίζονται ως η "υπεύθυνη δύναμη που είναι κοντά στο φοιτητή" όμως η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές που στηρίζουν και προσπαθούν να προωθήσουν κάθε άλλο παρά αυτό είναι.
   Η ΔΑΠ είναι ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του Κεφαλαίου που τσακίζουν τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα μέσα κι έξω από τις σχολές.  Ο πολιτικός της πατέρας, η ΝΔ έχει ψηφίσει και με τα δύο χέρια Μνημόνια και κάθε άλλη αντιδραστική μεταρρύθμιση. Στηρίζει τις πολεμοκάπηλες πολιτικές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κράτους (στράτευση στα 18 πολεμικές επεμβάσεις) προωθώντας και την σύνδεση πανεπιστημίων-στρατού (επώνυμες έδρες, έρευνα για το ΝΑΤΟ). Προπαγανδίζει συνεχώς υπέρ του ΝΑΤΟ που μας προστατεύει από την πολεμική απειλή, ενώ το ίδιο που έχει δημιουργήσει τόσους πολέμους στους οποίους έχουν σκοτωθεί εκατομμύρια άνθρωποι, και είναι εκείνο που έχει φέρει τον πόλεμο σχεδόν έξω από τα σπίτια μας.
   Έχουν στηρίξει όλους ους αντιδραστικούς Νόμους για την Παιδεία (βλ. Νόμος Διαμαντοπούλου, Γιαννάκου κλπ). Πάντα υποστηρίζει το πώς οι "καλές" εταιρίες πρέπει να μπουν στις σχολές μας και να επενδύσουν με τους "καλύτερους όρους", για να κερδοφορήσουν από την απλήρωτη εργασία των φοιτητών και των εργαζόμενων μέσα στο ΠανεπιστήμιοΕίναι αυτοί που θέλουν ένα Πανεπιστήμιο με δίδακτρα, στο οποίο θα μπορούν να σπουδάσουν μόνο όσοι έχουν λεφτά. οι οπαδοί αυτοί της "αριστείας"  θεωρούν ότι η  γνώση είναι ένα εμπόρευμα, το οποίο πρέπει να διαμορφώνεται και να κατευθύνεται ανάλογα με τις επιδιώξεις του Κεφαλαίου.
    Είναι αυτοί που ενώ έχουν ψηφίσει όλα εκείνα τα μέτρα που τσακίζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα και κάνουν την εργασιακή μας προοπτική να μοιάζει πιο θολή από ποτέ έρχονται ξεδιάντροπα  και προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίμε εμείς για την κατάσταση αυτή κι ότι η μόνη λύση για να βρεις δουλειά είναι ο ατομικός δρόμος και η ανταγωνιστικότητα. Φαίνονται "πρόθυμοι να σε βοηθήσουν να βρεις δουλειά" προωθώντας επιχειρηματικές ομάδες, σεμινάρια με εταιρίες ακόμα και εργασία των φοιτητών σε πόστα του Πανεπιστημίου. Προσπαθούν να προωθήσουν την κυρίαρχη κατεύθυνση της ΕΕ και του Κεφαλαίου που σου λέει ότι για να μπορείς να έχεις δουλειά πρέπει μία ζωή να κυνηγάς δεξιότητες χωρίς ουσιαστική εποπτεία με το αντικείμενο. Ότι για μία ζωή θα δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους, με μισθούς πείνας, πάντα υπάκουοι ‘όμως στο εκάστοτε αφεντικό.
  Μιλούν συνεχώς για την κατάργηση του ασύλου, ώστε να μη χωράει καμία φωνή αμφισβήτησης, καμία δυνατότητα να εκφράζονται και να επιβάλλονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες των φοιτητών. Αυτό δε διστάζουν να το δείχνουν ακόμα και μετά την επίσκεψη αρχι-ΟΝΝΕΔιτών σε κλούβα των ΜΑΤ ανήμερα της 17 Νοέμβρη, συγχαίροντάς τους για το "έργο" τους και ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν να "προστατεύουν τους πολίτες" δέρνοντας διαδηλωτές.
Προσπαθούν ανέκαθεν να χτίσουν πελατειακές σχέσεις με τους φοιτητές. Εκμεταλλεύονται τις ανάγκες του φοιτητή που θέλει να τελειώσει γρήγορα τη σχολή του (βλ. σημειώσεις και θέματα) ακόμα και τη θέλησή του να κοινωνικοποιηθεί (νυχτερινά κέντρα, διακοπές σε Μύκονο, Μπάνσκο) με αντάλλαγμα την ψήφο του στις εκλογές, ώστε να έχουν μεγαλύτερη δύναμη να προωθούν στο Πανεπιστήμιο τις πολιτικές της "προτάσεις" για ένα Πανεπιστήμιο για λίγους κι εκλεκτούς. Πάγια στόχευσή τους είναι η απαξίωση και φίμωση κάθε συλλογικής διεκδίκησης της πληττόμενης πλειοψηφίας. Και αυτό γιατί ξέρουν ότι οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος για Δωρεάν Πανεπιστήμιο, δουλειά και ζωή με αξιοπρεπείς όρους και δημοκρατικές ελευθερίες στέκονται ανάχωμα στα σχέδιά τους.
    Είναι αυτοί που φλερτάρουν συνεχώς με ακροδεξιά στοιχεία και φασίστες. Φασίστες, ακόμα και μετέπειτα στελέχη της Χρυσής Αυγής και άλλων νεοναζιστικών μορφωμάτων ¨κοσμούν¨ τα ψηφοδέλτια τους. Πολλές φορές υιοθετούν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής για διάφορα ζητήματα όπως το προσφυγικό, τον πόλεμο κλπ.
   Η ΠΑΣΠ σε πλήρη αρμονία με την ΔΑΠ στηρίζει κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης αλλά και των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης με πρόφαση το ιδεολόγημα του υποτιθέμενου «εκσυγχρονισμού» των πανεπιστημίωνΗ ΠΑΣΠ είναι εκείνη η δύναμη που θέλει να παίξει το ρόλο του κυβερνητικού εγγυητή στα πανεπιστήμια με σκοπό το ανεμπόδιστο από τους συλλόγους πέρασμα των κατευθύνσεων της Ε.Ε και της κυβέρνησης για την παιδεία. Παρά τις εξαγγελίες της για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, για δημοκρατία και δικαιώματα μέσα σε αυτό, στην πραγματικότητα η ΠΑΣΠ είναι η δύναμη εκείνη που θα κάνει τα πάντα για τα συμφέροντα των εταιρειών μέσα στο πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τις πρυτανείες και τα συμβούλια ιδρύματος. Είναι χαρακτηριστικό πως είναι οι εκφραστές όλης της αστικής ιδεολογίας για τα νέα ευέλικτα επιχειρηματικά πανεπιστήμια Η ΠΑΣΠ είναι εκείνη η δύναμη που όταν επιλέγουν να δείξουν την «αγωνιστικότητα» τους, αυτή εξαντλείτε στον ξεπουλημένο γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Η ΠΑΣΠ όσο αντισυστημική και να προσπαθεί να φαίνεται είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Είναι τα παιδιά που δικαιολογούσαν το πρώτο μνημόνιο και την καταστολή που δέχτηκε ο λαός και η νεολαία, είναι εκείνα τα παιδιά που πουλάνε σημειώσεις και ποτά στο γκάζι με σκοπό έναν ψήφο στις εκλογές και τέλος εκείνα τα παιδιά που ο πολιτισμός τους αντικατοπτρίζεται στο σεξισμό, στον δηθενισμό των κλαμπ της παραλιακής. Η ΠΑΣΠ τελικά είναι η δύναμη που βάζει πλάτη σε κάθε αστική επιδίωξη εντός πανεπιστημίου και πολεμάει κάθε αγωνιστική διάθεση στους συλλόγους.
     Όσον αφορά τη Γεωπονική, το καθεστώς διάλυσης της σχολής είναι έκδηλο στους φοιτητές. Παράλληλα όμως με αυτό, έκδηλη είναι και η άλλη πλευρά, η επιχειρηματικοποίηση. Μιας και στο γεωπονικό λειτουργούν προγράμματα έρευνας χρηματοδοτούμενα απευθείας από εταιρείες με ξεκάθαρο σκοπό την αναζήτηση λύσεων για την μεγαλύτερη κερδοφορία τους.  Σε όλη αυτή την κατάσταση έρχονται να προστεθούν και οι απλήρωτες πρακτικές από το 2014. Έτσι, από τον Ιούλιο του ’14 η τζάμπα εργασία είναι απαραίτητη για να τελειώσουμε τη σχολή. Ο μισθός είναι 80 ευρώ το δίμηνο (για κανονική 8άωρη εργασία) και τα ελάχιστα αυτά λεφτά, βάσει νόμου δεν τα πληρώνει ο εργοδότης που απολαμβάνει τη δικιά μας δουλειά αλλά το ίδιο το κράτος. Έτσι λοιπόν τώρα, που το κράτος δεν έχει λεφτά για τη παιδεία, παρά μόνο να αποπληρώνει συνεχώς τους δανειστές του, οι πρακτικές έχουν μείνει απλήρωτες για 2 χρόνια. Οι υπεύθυνες δυνάμεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ συνειδητά και ύπουλα δεν έχουν βγάλει άχνα τόσο καιρό για τα λεφτά που χρωστάνε στους φοιτητές.
     Για εμάς, οι επιδιώξεις τους δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες, είναι διακύβευμα των εκλογών αυτές οι λογικές να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να αποδείξουμε πως οι σύλλογοι είναι ζωντανοί και πως δεν έχουν βυθιστεί στην απάθεια που επιδιώκουν οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Για εμάς οι σύλλογοι είναι και πρέπει να ναι οι εκφραστές της πολιτικής των από τα κάτω, του πολιτισμού της πληττόμενης πλειοψηφίας μέσω των γενικών τους συνελεύσεων και του νέου πολιτικού φοιτητικού κινήματος.
    Οι φοιτητές είναι εκείνοι που πρέπει να διασφαλίσουν πως μέσα από τους αγώνες τους θα θέσουν τα θεμέλια του νέου κόσμου και των δομών εκείνων που θα εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Για απελευθερωτική παιδεία προσαρμοσμένη στις κοινωνικές ανάγκες, χειραφετημένη εργασία και ελευθερίες για τον λαό και την νεολαία.

ΣΤΙΣ 24 ΜΑΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΣΤΙΣ 24 ΜΑΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΝ.Α.Χ-Ε.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου