Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Κάλεσμα αγώνα των σχημάτων ΕΑΑΚ που συντονίστηκαν στις 3.3.18


Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αποτέλεσε έναν ακόμη σημαντικό σταθμό στην συνεχιζόμενη επιδρομή στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να παίξει το δικό της success story, τόσο προσπαθεί να ρίχνει τα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Η δομική κρίση του καπιταλισμού, δεν έχει και δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Η προσπάθειες για σταθεροποίηση έχουν πέσει στο κενό, οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και το φθηνό χρήμα των τραπεζών δεν συμβάλλει στην κατεύθυνση ξεπεράσματος της κρίσης.
Ως συνέχεια της κρίσης, οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε διεθνές επίπεδο (ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα). Ειδικότερα στην γειτονιά μας, η διαπάλη στην περιοχή των Βαλκανίων από το ΝΑΤΟ οξύνεται με κομβικό το ρόλο του ελληνικού κράτους. Σ’αυτό το πλαίσιο του αυξανόμενου πολεμικού κινδύνου, κομμάτι της αστικής τάξης – όπως φάνηκε και από τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό – προσπαθεί, χωρίς να τα καταφέρνει όσο θα ήθελε, να αποσπάσει κοινωνική συναίνεση  για τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, οπλίζει το χέρι των φασιστικών ταγμάτων εφόδου της Χ.Α..
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μειώσεις των μισθών, η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων (νόμος για τα εργασιακά, απεργία κ.α.), συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων (νερό, ρευμα, ΔΕΚΟ, μετρό κ.ο.κ.) και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς και η επίθεση στην παιδεία (βλέπε την fast track ψήφιση του στις 26/2).
Φαίνεται πως σε αυτές τις συνθήκες, το δικό μας «στρατόπεδο» έχει αρχίσει να ορθώνει αντιστάσεις, με αποκορύφωμα τη μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών - φοιτητών – μαθητών στο Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 2/3. Άλλωστε, από την αρχή της χρονιάς, μια σειρά από αυθόρμητες μάχες έχουν ξεσπάσει, σπάζοντας το κλίμα νηνεμίας των προηγούμενων χρόνων (βλ. Ξάνθη, Εστίες Πανελλαδικά, ΤΕΙ με αποκορύφωμα την 3μηνη κατάληψη στη ΣΓΤΚΣ).
Τα μέτωπα πάλης του φοιτητικού κινήματος σήμερα
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 26/2 φέρνει στρατηγικού τύπου αλλαγές στο χάρτη της εκαίδευσης.
·         Την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που από την μία προϋποθέτει την συγχώνευση και το κλείσιμο των σχολών, πετώντας έξω τα πιο ταξικά κομμάτια και από την άλλη δημιουργεί αποφοίτους δύο ταχυτήτων με την ίδρυση 4ετών, εύελικτων προγραμμάτων σπουδών που ήδη υπάρχουν αντίστοιχα σε 5ετείς σχολές, δημιουργώντας πολλαπλές ταχύτητες αποφοίτων και συμπιέζοντας προς τα κάτωτους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.
·         Την ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα στα Πανεπιστήμια, δηλαδή παράλληλων διετών προγραμμάτων σπουδων στα επιμέρους ιδρύματα.
·         Αλλαγές στην έρευνα όσον αφορά την χρηματοδότηση και τις κατευθύνσεις της.
·         Την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Μαθητείας
Όλες αυτές οι αλλαγές, πατάνε πάνω στην ήδη υπαρκτή υποχρηματοδότηση στοχεύοντας στην περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση της παιδείας.
Παράλληλα, όσον αφορά τους μηχανικούς, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ, γίνεται μια πλήρης αναδιάταξη στο χάρτη των εργασιακών – επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Ουσιαστικά, κατά την αποφοίτηση αμφισβητείται η δυνατότητα του νέου μηχανικού να εργασθεί, αν δεν περάσει αρχικά από το καθεστώς του «δόκιμου», με μισθό χαρτζιλίκι και μηδενικά δικαιώματα και δεν ενταχθεί σε ένα αέναο κυνήγι επί πληρωμής σεμιναρίων και πιστοποιήσεων όπως ισχύει και στις σχολές που τις αφορά η διδακτική επάρκεια.
Η πάλη για την υπεράσπιση και θεσμική κατοχύρωση του ασύλου είναι μια μάχη που οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να πάρουν πάνω τους, γιατί από την μία όσοι ζουν και αναπνέουν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι οι μοναδικοί που έχουν και το λόγο για το άσυλο αλλά και από την άλλη οφείλουν θαρρετά και οι ίδιοι να δώσουν μια δυναμική απάντηση στις αυταρχικές και τρομολάγνες λογικές που δρούν προς όφελος οικονομικών συμφερόντων εντός και εκτός σχολών. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σαν σχήματα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει αναβαθμισμένη πολιτική δράση τόσο μεταξύ όλων των κινηματικών δυνάμεων μέσα στις σχολές όσο κυρίαρχα και με ένα ευρύτερο αγωνιστικό δυναμικό, προκειμένου κόντρα στην αυταρχικοποίηση, την κρατική καταστολή, την φασιστική απειλή, να προτάξει τη διασφάλιση και περιφρούρηση του ασύλου, τη διεύρυνση των ελευθεριών και δικαιωμάτων μέσα στις σχολές.
Πρόγραμμα πάλης
Η ΕΑΑΚ, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος, πρέπει με επιθετικούς όρους να παλέψει για τα δίκαια αιτήματα της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος.
Κοινός αγώνας φοιτητών ΤΕΙ – ΑΕΙ ενάντια στο νόμο Γαβρόγλου και τους νόμους συγχωνεύσεων των ΤΕΙ.  Παλεύουμε για:
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν, δημοκρατική εκπαίδευση όλων των παιδιών. Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο.
  • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο, δωρεαν, σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μετά το δωδεκάχρονο σχολείο.
  • Όλη η απαραίτητη επιστημονική γνώση στο πτυχίο. Προγράμματα σπουδών που καλύπτουν συνολικά κάθε γνωστικό αντικείμενο. Καμιά διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων. Όχι στους κύκλους σπουδών και την μείωση των χρόνων φοίτησης στις νέες ή τις παλιές σχολές. Κατάργηση των εξετάσεων άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Ένα ενιαίο  πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για εργασία.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης με βάση τις ανάγκες. Κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, συγγράμματα, εξοπλισμό ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των σπουδών. Προσλήψεις σε προσωπικό. με μόνιμους όρους. Καμία σκέψη για απολύσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.
Πρόταση αγώνα
Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι η ΕΑΑΚ, σαν πυλώνας και πυροδότης του φοιτητικού κινήματος πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε μια σειρά πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών με βασικό στόχο την μαζική επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος, την ανασυγκρότηση των δομών και του πολιτικού περιεχομένου του, ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής σε πανεκπαιδευτική κατεύθυνση και έκφραση.
Με αυτή την κατεύθυνση, και στα πλαίσια της εργατικής κατεύθυνσης που πρέπει να αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα, η ΕΑΑΚ θα πρέπει να θέσει άμεσα γύρο Γενικών Συνελεύσεων στους συλλόγους, με σκοπό να καλέσει σε πανελλαδική μέρα δράσης των ΦΣ για την εργασιακή προοπτική στις 8 Μάρτη και στις 9 Μάρτη μαζί με τα πρωτοβάθμια της εκπαίδευσης σε κινητοποίηση σε Υπουργείο Παιδείας, με τελικό στόχο μια πανελλαδική πορεία των ΦΣ μέσα στο Μάρτη. Επίσης, παλεύουμε να γίνει κεντρική μάχη του φοιτητικού κινήματος το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου για τη Μέρα της Γυναίκας απέναντι στο σεξισμό και την έμφυλη καταπίεση, η στήριξη των 5 φοιτητών-αγωνιστων (FREE5) στη δική τους στις 9 Μαρτίου ζητώντας άμεση άρση όλων των κατηγοριών, η κινητοποίηση στις 13 Μάρτη εν όψη της δίκής των διοικητικών, η αντιρατσιστική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 17 Μάρτη με διεθνιστικά και αντιπολεμικά χαρακτηριστικά, όσο και η δίκη Ηριάννας-Περικλή στις 21 Μάρτη. Με βάση το συνολικότερο χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες, ανοίγουμε άμεσα την κουβέντα για τη συγκρότηση πρωτοβουλιών για τα δημοκρατικά δικαιώματα στους ΦΣ και σε επίπεδο ιδρυμάτων, με στόχο τις εξώστρεφες δράσεις για το ζήτημα του ασύλου, την επανεμφάνιση της αντιφασιστικής πάλης εντός των σχολών, ενάντια σε όλο το πλαίσιο αντιδραστικοποίησης και αυταρχικής θωράκισης Πανεπιστημίου και κράτους.
  Τέλος, ιεραρχούμε πολύ ψηλά το να διεξαχθεί πανελλαδικό συντονιστικό διήμερο της ΕΑΑΚ μέσα στο Μάρτη, με στόχο να ανοίξουν όλα τα παραπάνω ζητήματα σε όλα τα σχήματα της ΕΑΑΚ πανελλαδικά, για να παραχθεί συνολικά ένας μάχιμος κινηματικός και πολιτικός σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση τόσο του κινήματος όσο και της πρωτοπορίας εντός του, με βαθύτερα αντι-ΕΕ και αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη για να μπορεί να αποκτά βάθος, διάρκεια και συνολικοποίηση σε ανώτερη στόχευση, στα πλαίσια της επανιδρυτικής της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου