Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τι έγινε στην Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 21/10

Σε μια περιοδο που η δημοσια και δωρεαν εκπαιδευση μπαινει παλι στο στοχαστρο απο την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ, η σταση και η απαντηση του του φοιτητικου κινηματος καθε αλλο παρα παθητικη θα επρεπε να ειναι. Την στιγμη που αναγνωριζονται τα κολλεγια και φερνουν την ιδιωτικη εκπαιδευση απο την πισω πορτα, την στιγμη που επιχειρειται η νεκρανασταση της ΕΦΕΕ, την στιγμη που και μεσα στην σχολη αλλαζει αρδην ο τροπος φοιτησης (Ν+3, οριο απουσιων) επιχειρηθηκε να γινει γενικη συνελευση προκειμενου να συζητηθουν ολα αυτα και να παρει αποφαση ο συλλογος.


Δυστυχως ομως εμελε να εχει την ιδια καταληξη που εχουν οι συνελευσεις τους τελευταιους 6 μηνες στο Γεωπονικο αφου ιδια παραμενουν τα αιτια, ιδιοι ειναι και οι υπευθυνοι...


Πρωτος υπευθυνος για την μη διεξαγωγη γενικης συνελευσης ειναι το αντιδραστικο μπλοκ πρυτανειας-καθηγητων που πεισματικα και με καινουργιες δικαιολογιες καθε φορα αρνουνται να αναβαλλουν τα εργαστηρια για να ερθει κοσμος στο αμφιθεατρο. Αυτος ειναι αλλωστε και ο ρολος τους, ο ρολος δηλαδη της καταστολης των μαζικων "απο τα κατω" διαδικασιων που τοσες φορες εχουν μπλοκαρει τα επιχειρηματικα τους σχεδια.

Για αλλη μια φορα η ΔΑΠ ελαμψε δια της απουσιας της. Αυτες οι διαδικασιες δεν ειναι μονο αντιθετες με την αντιληψη της αλλα ειναι αυτες που εδω και χρονια την εχουν στησει με την πλατη στον τοιχο. Τι θα μπορουσε αλλωστε να μας πει για τα ιδιωτικα πανεπιστημια και την καταστολη οταν η ΝΔ ειναι αυτη που εστρωσε τον δρομο στο ΠΑΣΟΚ(αρθρο 16, νεες αστυνομικες ομαδες, Ν. Πλαισιο...) Τι να πει για το φοιτητικο κινημα που απειρες φορες εχει προσπαθησει να το καταστειλει(Δεκεμβρης, κινητοποιησεις 06-07 κλπ).

Η ΠΑΣΠ απο την αλλη προσπαθησε να μας πεισει πως πασχει απο σχιζοφρενεια. Από την μια στο αμφιθεατρο ελεγε ποσο πολυ "αγαπαει" τις συνελευσεις και απο την αλλη εδιωχνε διακριτικα τα μελη της. Προσπαθησε αλλα δεν μας επεισε. Δεν μας επεισε γιατι η σταση της με το να μην κανει καμια κινηση για την εμπλοκη κοσμου στην γενικη συνελευση περα απο το να φερει τα μέλη της, η προταση στο πλαισιο για "συναντηση" με τον πρυτανη για το 1/5 στα εργαστηρια, η μουγκα για την καταστολη και η υπεκφυγη ξεκαθαρης απαντησης για τα ΚΕΣ, δειχνει ξεκαθαρα πως η ΠΑΣΠ εχει βαθεια μεσα της την αντιληψη της υποταγης και του ξεπουληματος (να μην ξεχναμε πως ειναι και παραταξη του ΠΑΣΟΚ). Ειναι χυδαιο η δυναμη που κατεστειλε μαζι με την ΔΑΠ τις κινητοποιησεις του Δεκεμβρη, που ταυτιζει τις γενικες συνελευσεις με τα οργανα συνδιοικησης και που αποτελει πατερα της αξιολογησης να μιλαει για φοιτητικο κινημα. Μάλλον κρυβει πως το μονο φοιτητικο κινημα που ουσιαστικα επιθυμει ειναι αυτο που βαραει προσοχη στις ορεξεις της εκαστοτε κυβερνησης(βλεπε ΕΦΕΕ).

Δυστυχώς την στάση της απέναντι στις γενικές συνελεύσεις δεν άλλαξε η ΠΚΣ που έχει πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την διάλυση και υποβάθμηση αυτών. Εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο δεν έχει σχέδιο για το φοιτητικό κίνημα και το τσάκισμα της επίθεσης στην παιδεία, αλλά επιχειρεί την καταστρατήγηση του μέσα από την έντονη προσπάθεια ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στην σειρά: Σε ΔΣ που καλείται από τον ΑΝΑΧ υπογράφει για γενική συνέλευση την Τετάρτη. Την επόμενη μέρα καλεί σε δικιά της εκδήλωση ( επιτροπή αγώνα ) για την Τετάρτη και καλεί σε συνέλευση την Πέμπτη, την μέρα πανεκπαιδευτικού συλλαλητήριου. Ο μοναδικός λόγος που πάτησαν το πόδι τους στην συνέλευση ήταν για να την διαλύσουν. Αφού λοιπόν μπήκαν, άρχισαν να αποκαλούνε τον ΑΝΑΧ πολιτικό συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ επανελλημένα. Όταν προσπαθήσαμε να βάλλουμε φρένο στην λασπολογία και τον παραλογισμό τους, μέλος τους ξεκίνησε επίθεση προς εμάς. Με αυτήν την προμελετημένη της στάση η ΠΚΣ έδωσε για μια ακόμη φορά πάτημα στην απαξίωση των γενικών συνελεύσεων και του πολιτικού διαλόγου που μέσα σε αυτές γίνεται.


Υπερασπιστές των γενικών συνελεύσεων μπορεί να αυτοαποκαλούντε πολλοί. Το τι πραγματικά είναι όμως το έχουν αποδείξει και θα αποδείξουν και στο μέλλον. Την απάντηση σε αυτούς που βάζουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα πάνω από το φοιτητικό κίνημα, την απάντηση σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις γενικές συνελεύσεις σαν πασαρέλα παρατάξεων, την απάντηση σε όσους προσπάθούν να απαξιώσουν τις διαδικασίες έκφρασης της θιγόμενης πλειοψηφίας στις σχολές, θα την δώσουν οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Όπως στο κίνημα του αρ. 16 και του νόμου πλαίσιο, όπως τον Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου