Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

ΤΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΟΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ...


Τα πανεπιστήμια και η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι όπως δήλωσε και η Α. Διαμαντοπούλου η «μάχη των μαχών» για την κυβέρνηση. Είναι γιατί λόγω του φοιτητικού κινήματος η είκονα του πανεπιστημίου και των αποφοίτων που θα ήθελαν δεν έχει καταφέρει να σχηματιστεί. Δεν χρειάζονται ούτε 100, ούτε καν μία μέρα ανοχης στο ΠΑΣΟΚ για να καταλάβει κανείς τις διαθέσεις του, αφου προχωράει αρκετά γρήγορα το μεταρρυθμηστικό του έργο.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης καθηκόντων στο υπουργείο παιδείας η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε το «πάγωμα» των αδειων από 40 ΚΕΣ τα οποία είχε πιστωποιήσει η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Το «πάγωμα» όχι μόνο δεν προωθει την ανάκληση των αδειών αλλά ίσα ίσα αποτελεί ένα τέχνασμα για την λειτουργία των ΚΕΣ με τους δικούς τους όρους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΠΑΣΠ στις σχολές αλλά και ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά έκανε λόγο για ιδιωτικά πανεπιστημια ( αυτά που αποκαλούν μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά ) τον οποίων η ποιότητα θα εξασφαλίζεται μέσα από την αξιολόγηση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση δεν είναι μια γενική έννοια όπως αναφέρονται σε αυτήν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αλλά μια συγκεκριμένος νόμος τον οποίο η προαναφερόμενες παρατάξεις στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις. Ουσιαστικά η αξιολόγηση είναι η κατάταξη σχολών και πανεπιστημίων με μια σειρά κριτηρίων της αγοράς, έχοντας σαν βασικό της «μπούσουλα» τις πιστωτικές μονάδες. Δηλαδή σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θα αξιολογείται η κατεύθυνση και η ποιότητα της έρευνας, το επίπεδο ευελιξίας, παραγωγικότητας και επανακατάρτισης του απόφοιτου-υποαπασχολούμενου, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας γενικότερα όλου του ιδρύματος. Όλα αυτά βέβαια θα ανταμείβονται η θα «καταδικάζονται» με την αύξηση ή τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Κοινός το «καλά» αξιολογημένο ίδρυμα θα πριμοδοτείτε με αρκετά χρήματα. Αντιθέτως στο «άσχημα» αξιολογημένο θα μειώνεται η θα κόβεται η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας του. Αυτό προσπαθώντας να επιβιώσει θα αναζητά πηγές από ιδιώτες(πράγμα που θα επιτρέπεται σύμφωνα με την αξιολόγηση), οι οποίοι βέβαια θα έχουν την απαίτηση ελέγχου και προσαρμογής όλου του πανεπιστημίου στις δικές τους ανάγκες(πρόγραμμα σπουδών). Παράλληλα επιδιώκοντας τα «καλά» πανεπιστήμια να διατηρήσουν τη θέση τους, θα επιχειρούν και αυτά με τη σειρά τους να εξοικονομήσουν πόρους από ιδιώτες, με αποτέλεσμα από τη μια την άμεση εμπλοκή εταιριών και εργοδοτών στα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και από την άλλη τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού αντίστοιχου σύγχρονων επιχειρήσεων, του οποίου το βάρος θα το επωμιστούν οι φοιτητές.

Μέσω της αξιολόγησης θέλουν να δημιουργήσουν έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα δημόσια. Έναν αγώνα δρόμου επιχειρηματικής λειτουργίας, έρευνας για λογαριασμό εταιριών, καταστολής φοιτητικών κινητοποιήσεων και τελικά δημιουργίας αποφοίτων όσο ποιο επανακαταρτήσιμων και ευέλικτων γίνεται ( ανασφάλιστη εργασία, 500 και 600€ μισθός, ανεργεία). Από ότι καταλαβαίνουμε είναι πολύ εύκολο από αυτήν την ιστορία ηττημένοι να βγούμε και εμείς και οι απόφοιτοι των ΚΕΣ. Από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ μέχρι την ΠΚΣ και την ΑΡΕΝ, όλοι ζητάνε κατάργηση των ΚΕΣ. Ουδείς δεν μιλάει όμως για τις δεκάδες χιλιάδες ( 60.000 φέτος ) μαθητές που μένουν εκτός κάθε χρόνο με την βάση του 10. Αυτά τα παιδιά δεν είναι απέναντι αλλά στο πλάι μας. Γιατί και αυτοί αποτελούν την γενιά των 700€. Χρειάζεται λοιπόν μια συνολική πρόταση παιδείας που θα μιλάει για ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, για πτυχίο μοναδική προϋπόθεση εύρεσης εργασίας.


Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κάτι άπιαστο, ούτε βέβαια κάτι εφικτό για τους εκφραστές του σημερινού συστήματος. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε. Εκφράζουν τις κοινωνικές ανάγκες της θιγόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας. Δεν μπορούν να κερδιθούν ούτε μέσα από την υποταγή και το γλείψιμο, ούτε μέσα από τηνηττοπάθεια και την μοιρολατρεία. Έχουν ανάγκη από τις διαδικασίες που ακύρωσαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο παρελθόν. Απ' τις γενικές συνελεύσεις, τις μαχητικές πορείες, την ζωντανή και «από τα κάτω» αντιπολίτευση που τους ετοιμάζουμε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου