Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

HΡΘΑΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ....ΚΑΙ ΣΑΣ ΧΑΛΑΜΕ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

            Οι φετινές φοιτητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν σε μια περίοδο που συνοδεύεται από μεγάλες και ηχηρές πολιτικές εξελίξεις. Η συνέχιση των σκληρών πολικών λιτότητας, μέσα από συμφωνία σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι ιδιαίτερα ασφυκτικοί πολιτικοί συσχετισμοί για την νεολαία και τα πληττόμενα στρώματα, η ανυπαρξία ενός πραγματικά θετικού προτάγματος για την κοινωνική πλειοψηφία σε συνδυασμό με το τέλμα στο οποίο όπως διαφαίνεται έχει υποπέσει ο φοιτητικός συνδικαλισμός, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο και ιδιαίτερο σκηνικό. Το πιο βασικό συμπέρασμα για τις φετινές εκλογές είναι η τεράστια πτώση της συμμετοχής των φοιτητών στην διαδικασία.


Γεωπονική (2016)




Ψήφισαν
Εγκυρα
Άκυρα
2016:
1391
1352
39
2015:
1434
1368
66


2016
2015
Μεταβολή
Παράταξη
Ψήφοι
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό
Ψήφοι
Ποσοστό
ΠΑΣΠ
509
37,65%
389
28,44%
+120
+9.21%
ΔΑΠ
347
25,67%
447
32,68%
-100
-7.01%
ΕΑΑΚ
205
15,16%
209
15,28%
-4
-0.12%
ΠΚΣ
203
15,01%
205
14,99%
-2
+0.03%
Λευκά
31
2,29%
28
2,05%
+3
+0.25%
Αγ. Κινήσεις
21
1,55%
18
1,32%
+3
+0.24%
Bloco
18
1,33%




ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
18
1,33%
17
1,24%
+1
+0.09%
Αριστερή Ενότητα


55
4,02%




Αρχίζοντας από το Γεωπονικό, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εισακτέοι ανά ακαδημαϊκή χρονιά έχουν αυξηθεί η κάλπη και φέτος μειώθηκε ελαφρώς. Το γεγονός αυτό δείχνει την σήψη του φοιτητικού συνδικαλισμού που ωθεί τις μεγαλύτερες μερίδες του φοιτητικού συλλόγου στο να αποστρέφονται τις συλλογικές – πολιτικές διαδικασίες και να επιλέγουν να παραμείνουν “αμέτοχοι” στο επίπεδο της παραγωγής πολιτικής. Κυρίαρχες ευθύνες για αυτή την κατάσταση, προφανώς έχουν οι καθεστωτικές ΔΑΠ – ΠΑΣΠ που αντιλαμβάνονται τις διαδικασίες του συλλόγου σαν παιχνίδι μεταξύ οπαδικών στρατοπέδων απογυμνώνοντας τες από κάθε πολιτικό στίγμα και περιεχόμενο. Παρά τις διάφορες τράμπες και ανακατατάξεις μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων στη σχολή, που οφείλονται σε κάθε λογής συνδικαλιστικών παιχνιδιών και χειρισμών, το ότι ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συνεχίζουν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αποδεικνύει την κυριαρχία των τάσεων υποταγής εντός του συλλόγου. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι για ακόμα μία χρονιά ο ΑΝ.Α.Χ. εδραιώνεται στην τρίτη θέση και παρά την πτώση της συμμετοχής κρατιέται σε απόλυτο αριθμό και σε ποσοστό αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αλλάξει ο σύλλογος πολιτική ρώτα και να συνεχίσει την κινηματική του ιστορία. Η ύπαρξη ενός μαζικού αγωνιστικού – αντικαπιταλιστικού ρεύματος που αποτυπώθηκε μέσα από τα εκλογικά αποτελέσματα, σε μια περίοδο κινηματικής αδράνειας και νηνεμίας, νοηματοδοτεί με συγκεκριμένο τρόπο τις φετινές εκλογές και φανερώνει πως μεγάλα κομμάτια του συλλόγου στρέφονται σε μία διαφορετική κατεύθυνση – αντιπαραθετική με την κυρίαρχη αστική αφήγηση – στρατεύονται σε ένα επικίνδυνο για το σύστημα και ελπιδοφόρο για το φοιτητικό κίνημα πολιτικό και κινηματικό σχέδιο, το οποίο αποκρυσταλλώνεται σε νέες μορφές οργάνωσής του αγώνα και άσκησης πολιτικής , που επιδιώκουν να επικοινωνήσουν με τις σύγχρονες ανάγκες και ανησυχίες της νεολαίας και των εργαζομένων. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ, παρότι αναλώθηκαν μόνο στο να πετάνε λάσπη και να κριτικάρουν την αντικαπιταλιστική αριστερά δεν κατάφεραν να εκφράσουν αυτές το αντίπαλο δέος απέναντι στις καθεστωτικές δυνάμεις.


            Πανελλαδικά, φαίνεται πως οι φετινές εκλογές άφησαν τελείως αδιάφορους του φοιτητές με αποτέλεσμα τα ποσοστά αποχής να εκτοξευθούν. Η σαφώς αποδιοργανωμένη ΔΑΠ υποχώρησε αρκετά και σημείωσε “ελεύθερη πτώση” στους συλλόγους παρόλα αυτά διατήρησε τα ηνία. Η ΚΝΕ εμφάνισε μεγάλη πτώση και φαίνεται πως πληρώνει την απουσία μια σύγχρονης και μάχιμης πρότασης, τα “αίσχη” που έχει κάνει σε μια σειρά σχολών που είναι πρώτη και την εμμονή της να στοχοποιεί κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι που δεν εντάσσεται στις γραμμές του ΚΚΕ. Σαν Ε.Α.Α.Κ., σημειώσαμε άνοδο σε απόλυτο αριθμό ψήφων και σε ποσοστό (μόλις ενσωματωθούν τα αποτελέσματα όλων των σχολών). Παρόλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία μας να συσπειρώσουμε τα αναγκαία μπλοκ αγώνα εντός των σχολών, αναλογιζόμενοι και το βάθος και το χαρακτήρα της αστικής επίθεσης. Σίγουρα θεωρούμε, πως το αποτέλεσμά μας πανελλαδικά δεν αντιστοιχεί στις δυνατότητες της σημερινής κατάστασης και συγκυρίας.

            Σαφώς, οι καιροί είναι δύσκολοι. Σαφώς οι πολιτικοί συσχετισμοί στη σχολή μας είναι αρνητικοί για τις δυνάμεις του αγώνα. Παρόλα αυτά, σαν ΑΝ.Α.Χ. - Ε.Α.Α.Κ. θεωρούμε πως ο κόσμος του αγώνα που στήριξε την λογική της ατέρμονης πάλης και δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση πως υπάρχει εναλλακτική, πρέπει να αισθάνεται περήφανος που κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συγκροτήσει μέσα και από τις εκλογές τις αντιστάσεις εκείνες που δείχνουν πως η νεολαία δεν υποτάσσεται  και δεν χαρίζεται στις οπαδικές γκρούπες των ΠΑΣΠ – ΔΑΠ, τις πολιτικές και τον σάπιο τρόπο ζωής που προάγουν. Για ακόμα μία χρονιά δείξαμε ότι είμαστε εδώ, πάντα και παντού θα χαλάμε τις φιέστες των συστημικών δυνάμεων, πάντα και σε κάθε μάχη όλοι όσοι υπηρετούν την εξαθλίωση μας θα έχουν να μας αντιμετωπίσουν.

3 σχόλια: