Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΜΑΣ

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ για ακόμη μία φορά ακολουθούν τη πάγια εκλογικής τους τακτική. Προσπαθούν με κάθε αθέμιτο τρόπο να σπιλώσουν την Ε.Α.Α.Κ. και να υποβαθμίσουν τη δράση της στο φοιτητικό κίνημα. Την ίδια ώρα όμως που συνεχώς καταγγέλλουν την ΕΑΑΚ ως δύναμη αντεπαναστατική και ρεφορμιστική η ΚΝΕ υιοθετεί κάποια ακραία οπισθοδρομικά στοιχεία στη πολιτική της ταυτότητα. Εδώ αξίζει να γίνει μία αναφορά στις πολιτικές προτάσεις που πραγματικά προωθεί εντός των φοιτητικών συλλόγων.

Η ΚΝΕ θεωρεί ότι οι Γενικές Συνελεύσεις έχουν ρόλο επικυρωτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια δεν τις αντιλαμβάνεται σαν μάχιμες πολιτικές διαδικασίες μέσα στις οποίες ο κάθε φοιτητής πρέπει να εκφράζεται και να διαμορφώνεται από τον ίδιο η πολιτική κατεύθυνση του συλλόγου. Αυτό αποτυπώνεται περίτρανα στο γεγονός ότι η ΚΝΕ στο Γεωπονικό (όπως και οι ΔΑΠ-ΠΑΣΠ) πρεσβεύει ότι η κουβέντα εντός των συνελεύσεων πρέπει να οριοθετείται από το Δ.Σ., δηλαδή από τις παρατάξεις. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι  όπου είναι πρώτη δύναμη(Νοσηλευτική,ΣΓΤΚΣ) οι σύλλογοι συνεδρίασαν αποκλειστικά και μόνο για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και τις εκλογές!!
Η ΚΝΕ μέσα από στις σχολές, το μόνο για το οποίο παλεύει είναι η κομματική της οικοδόμηση και η εκλογική της ενίσχυση. Δεν την ενδιαφέρει πραγματικά μια αναζωπύρωση του φοιτητικού κινήματος που όχι μόνο θα σαρώσει κάθε πτυχή των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων αλλά θα παίξει και καθοριστικό ρόλο στις κοινωνικές εξελίξεις. Για αυτό καθόλου τυχαίο δεν είναι, πως σε σχολές που η ΚΝΕ είναι πρώτη δύναμη η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση σαρώνει στη πραγματικότητα και την ίδια ώρα η ΚΝΕ μοιράζει προεκλογικά φυλλάδια.
Η γραφειοκρατία της ΚΝΕ και η κομματικοκεντρική της λογική για οτιδήποτε κινηματικό, την οδηγεί στο να προτάσσει την ανασυγκρότηση της Ε.Φ.Ε.Ε. , συνοδοιπόρος δηλαδή των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-ΑΡΕΝ. Η αντίληψή της για “κόκκινα” τριτοβάθμια όργανα, τα οποία θα καθοδηγούν το φοιτητικό κίνημα σαν “πεφωτισμένοι φοιτητοπατέρες” την οδηγούν στο να υποτιμάει επί της ουσίας τις ίδιες τις συλλογικές διαδικασίες και την οργάνωση φοιτητών – εργαζομένων “από τα κάτω”, χωρίς κομματική καθοδήγηση.
Το χειρότερο όμως είναι το εξής: Η ΚΝΕ δε πιστεύει πραγματικά ότι τα κινήματα και οι αγώνες μπορούν να νικήσουν στο σήμερα. Για αυτό κλείνεται στο κομματικό της καβούκι , δε λαμβάνει μέρος σε κινηματικές εξάρσεις αλλά αντιθέτως τις καταγγέλλει (Δεκέμβρης '08), με αποτέλεσμα να βλέπει την ίδια την ιστορία να την ξεπερνάει.

Σαν αντικαπιταλιστική αριστερά θεωρούμε ότι οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η ΚΝΕ για να χτυπήσει την Ε.Α.Α.Κ., κάθε άλλο παρά ευνοούν τη θεμιτή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ αριστερών δυνάμεων. Η κριτική θα πρέπει να διέπεται από συναγωνιστικούς όρους και από πολιτικά κριτήρια. Πιστεύουμε ότι παρά τις όποιες ιδεολογικές μας διαφορές αντί να ενισχύεται ο ενδοαριστερός εμφύλιος θα έπρεπε να τονώνεται η κοινή δράση στα πλαίσια του κινήματος, κάτι που η ΚΝΕ αρνείται εμμονικά εδώ και πολύ καιρό. Εάν οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θεωρούν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός τους βρίσκεται εντός της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τότε να περιμένουν με σιγουριά πως ο κόσμος των σχολών καταλαβαίνει και αναγνωρίζει ποιος πραγματικά αγωνίζεται για ένα επικίνδυνο πολιτικό φοιτητικό κίνημα χωρίς να φοβάται να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις και ποιος κάθεται στη κομματική του γωνία απλά για να καρπωθεί μερικές ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου